Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fugler og fuglafolk på Utsira      Tilbud 30 % Pris: 244
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 3 på lager
Denne boka gir for første gang en grundig presentasjon av alle fuglearter påtruffet på øya. Et spennende stykke norsk ornitologisk historie, fra 1930-tallet fram til og med 2003, setter de ornitologiske begivenhetene i et menneskelig perspektiv.
Fugler og fuglafolk på Utsira
Varenummer811049
Forlag/produsentUtsira Fuglestasjon
ForfatterTveit, Mobakken og Bryne
Utgivelsesår2004-08
Antall sider284s
Fotos - illustrasjoner90 f-fotos
InnbindingHard perm
ISBN8299696704
SpråkNorsk

De som kjøpte Fugler og fuglafolk på Utsira kjøpte også
Norsk ringmerkingsatlas
Pris: 198
Gyldendals nordiske feltflora
Pris: 329
Veikantflora
Pris: 329
Storfugl - orrfugl - jerpe
Pris: 169
Sangfugler
Pris: 199
Waders of Europe, Asia and North America
Pris: 369
Forlagets egen omtale

Utsira: En liten og forblåst øy ute i havgapet, men like fullt et idyllisk stykke Utkant-Norge med en magisk tiltrekningskraft på trekkfugler.

Artssammensetningen på Utsira er unik blant norske trekkfugllokaliteter. Turteldue, tartarpiplerke, gulbrynsanger, dvergfluesnapper, hortulan og dvergspurv - arter som på de fleste andre lokaliteter vil nevnes blant årets høydepunkter - er å regne som faste trekkgjester på den vesle rogalandsøya. Ingen andre steder i landet har du større sjanser for å finne søreuropeiske og asiatiske arter som dverglerke, sibirpiplerke, sitronerle, sørnattergal, sibirsk svartstrupe, starrsanger, rødstrupesanger, fuglekongesanger, pirol, rosenstær og sibirspurv. Og med ni funn av amerikanske spurvefugler, er det ingen plass i Skandinavia du heller bør reise til hvis det er megarariteter du drømmer om å finne. Havfugltrekket kan være spektakulært og har inkludert svartbrynalbatross, flere storlirer og en rekke sabinemåker. Hele 313 spontant forekommende arter er påtruffet på Utsira, og tjue av dem representerer førstegangsfunn for Norge.

Denne boka gir for første gang en grundig presentasjon av alle fuglearter påtruffet på øya. Et spennende stykke norsk ornitologisk historie, fra 1930-tallet fram til og med 2003, setter de ornitologiske begivenhetene i et menneskelig perspektiv.

Anmeldelse fra Vår Fuglefauna nr 3-2004 - gjengitt med tillatelse

 

Fugler og fuglafolk på Utsira

Fuglefolk har kommet og gått på Utsira, og gjennom tidene har det blitt laget flere solide publikasjoner om fuglelivet. Nå har imidlertid boka kommet!

Det er med en viss forventning at jeg tar fatt på den. En god lokalitet med lang tidsrekke etter norske forhold, med gode fotografer/observatører og gode skribenter. Alt ligger til rette for god lesning.

Tekniske detaljer og omslag
Straks jeg hadde boka i hånda, ble jeg overrasket over det vesle formatet. Nærmest i felthåndbokstørrelse, som gir utfordringer med tanke på layout og bildestørrelser, men desto smekrere å smette med på turen.

Omslaget har en solid innbinding, og ved normal bruk vil denne boka holde seg meget godt. Design og fargebruk er generelt elegant og utradisjonell. Forsiden er prydet med et bilde av øya, der en storjo er tatt inn fra et separat bilde. Trolig for å skape balanse. På bokens bakside er det bilder av seks arter som de fleste forbinder med Utsira, bl a tre av Utsiraspesialitetene: Gulbrynsanger, dvergfluesnapper og dvergspurv. Førstnevnte pryder også boka i vignett, som stasjonsemblem for Utsira Fuglestasjon.

Papiret er av god kvalitet, og det er gitt fargetrykk tvers gjennom boka. Bildene er meget godt gjengitt. Boka er på 285 sider, med et tosiders tillegg i form av et oversiktsfotografi av Utsira. Boka er utgitt i et opplag på 800 eksemplarer og koster kr 349. Og merk: Bokas overskudd går til Utsira Fuglestasjon! 

Fullestendig referanse er: Tveit, B. O., Mobakken, G. Og Bryne, O. 2004. Fugler og fuglafolk på Utsira. Utsira Fuglestasjon.

Innhold
Innholdet tar for seg fuglelivets relasjon til Utsira og er oppdatert til og med 2003. Imponerende 313 arter på A-listen (AERC-standard) er godkjent per 31. desember 2003, så det sier seg selv at her er et stort materiale som blir behandlet. 

På forsiden slår tittelen meg som litt pussig, med en blanding av bokmål og sidemål. Dersom en ønsker en slik blanding burde «fuglafolk» vært kursivert.

Boka er delt inn i ni kapitler. Strukturen er litt forvirrende ved at det er innskudd temasider med spesiell layout og dominerende fargelegging inn i de fire første kapitlene. Strukturen blir heller ikke tydeligere ved at overskriftene for de ulike kapitlene varierer i innholdsfortegnelsen. Å bruke det artige knepet fra foromslaget, med en diffus logg som bakgrunn, gjør det ikke lettere å skjønne logikken.

Kaptitlene og temasidene er:
  Innledning (s 4-5)
  Litt om Sira og om sirabuen (s 6-11)
  - kart og noen stedsnavn
  Utsiras ornitlogiske historie (s 12-62)
  - plantefeltene på øya
  - måkahus
  - stormhytta på Pedleneset
  Felttaktikk - hvordan finne fuglene selv (s 63-74)
  - Spannholmane
  Fuglene og årstidene - hva kommer når? (s 75-83)
  Fugleartene (s 84-250)
  - funn av ikke-spontant forekommende arter
  - nye arter for Norge
  - Key in English
  Tabellarisk oversikt over Utsiras fuglearter (s 251-267)
  Litteraturliste (s 268-276)
  - logger
  Register (s 277-285)

De enkelte delene i boka er meget godt skrevet og systematisert, enten en leser boka som historie eller er ute etter informasjon om en art. Systematisk følger boka den nye, om enn noe uvante systematikken, med andefugler først.

Det gode kartet som er vendt loddrett på side 10 kunne jeg ha tenkt meg i vannrett posisjon, gjerne over to sider - helst som illustrasjon bak fordekkelen. Dette da kart er svært sentralt. En omtanke rundt lokale stedsnavn på Utsira viser seg svært viktig når en skal vurdere antall funn som er involvert i forekomstene.

Personlig kunne jeg ønsket meg et sterkere fokus på fugletrekk i videre forstand og værets betydning for forekomst og opptreden, kanskje også en vurdering om fyret har en funksjon som «magnet». Været er i noen grad tatt inn sammen med biotopsbeskrivelser, under den litt tilslørte overskriften: «Felttaktikk - hvordan finne fuglene selv». Det er også overraskende at ikke ringmerkingsmaterialet ikke i større grad er presentert og nyttegjort. Ringmerkingen har vært ganske omfattende opp i gjennom årene, og det omtales bare forsiktig hist og her, forståelig nok litt fyldigere under sjøsvalene. 

I den historiske oversikten er flere av bildene forskjøvet i forhold til teksten, noe som for meg skaper disharmoni. Eksempelvis er teksten om gjengravingen av Hølen på side 43, mens bildene er på side 39. Videre er teksten om tårnuglen på side 52, mens bildet er på side 46.

Kapitlene om felttaktikk og fugler og årstidene er viktige bidrag. Det beste er tross alt å slå følge med en eller flere av de erfarne «feltsvinene», samt å tappe dem for sin visdom. Dem er det flere av på Utsira...

I artsgjennomgangen under «Fugleartene», kunne jeg tenke meg en mer dempet introduksjon av artsgruppene, og at artene i artsgruppen kom etter introduksjonen. Seksjonen er imidlertid gitt meget god plass, og er luftig og lett å finne frem i. En detaljist som meg kunne også tenke seg å ha observatørnavn bak opplistingen av enkeltobservasjoner, for å gi et enda mer personlig preg og komplett observasjonsbilde. Det er for øvrig lykkelig at forfatterne har gjengitt detaljer rundt sjeldne funn og biotopvalg for et utvalg arter. Dette krydrer!

Den tabellariske oversikten over artene var et interessant tilskudd. På liten plass presenteres en oversiktelig informasjon om artenes forekomst gjennom året, med god symbolikk. Fint også med henvisning til siden med artskommentar.

Boken er gjennomgående strukturert for at ikke-norsklesende personer skal kunne finne frem i den. Dette er gjort ved engelske og vitenskapelige navn, samt at det er gitt en oversettingsnøkkel til engelsk. Engelske navn er riktignok kun angitt i den tabellariske oversikten.

Forfatterne har støvsugd litteraturen og andre kilder for informasjon. Resultatet er blant annet en rimelig komplett oversikt over litteratur over Utsiras fugler. Her kan en finne vei til videre beskrivelser av enkeltfunn mv.

De ovennevnte innvendingene er bagateller målt opp mot det faktum at boka er utgitt! Jeg tør ikke tenke på det katalogiseringsarbeidet som ligger bak denne presentasjonen. En uvurderlig innsats, som kommer til nytte for all fremtid. De har satt en standard, til etterfølgelse for oss andre.

Bildene
Utsira nyter godt av å ha trukket til seg gode feltfotografer, ja flere av dem er vel egentlig «født» her. Dette gjelder ikke minst Håkon Heggland og Jan Kåre Ness. Når en blar gjennom denne boka er det imponerende å se mengden av blinkskudd som spesielt disse to presenterer. Det er bare en ting jeg skulle ønsket meg vedrørende artsbildene - at de var større. Det mangler ikke på kuriøse bilder, og spesielt var det artig å se bildene til Ove Bryne. Jeg savner likevel bilder av bl a landets eneste funn av gråkinn-/irokeserskogtrost og kastanjespurv.

Det er gledelig å se at bilder av personer og situasjoner er vektlagt. Jeg satte derfor også umåtelig stor pris på historiekapittelet, med store og flotte bilder.

Etter hva jeg har sjekket er detaljene i boka gjengitt med pinlig nøyaktighet. Ikke uventet har bildene riktig artsbenevnelse, og jeg klarte bare å finne en person med feil navn på side 46, der Tellef Barøy Vestøl har fått navnet Ingvar Grastveit.

Sluttord
Boka er obligatorisk for den som skal besøke Utsira. Den er også til megen nytte for den som har interesse for fugletrekket, spesielle arter og som inspirasjon til å satse på utsatte lokaliteter. 

Jeg vil gratulere redaksjonen med et gigantisk arbeid, og takke for denne boka. Den vil for alltid være en kilde til oppslag og inspirasjon!

Med respekt
Jørn R. GustadDe som søkte Fugler og fuglafolk på Utsira søkte også
Feisol LB-7567 Nivellerbase
Pris: 1197
Vandrefalk
Pris: 105
Opticron DBA VHD 8x42 ED
Pris: 8495
Sandisk SDHC 32GB Class 4
Pris: 219
Tundrasnipe
Pris: 200
Fjellduken Original
Pris: 1490
Geometrid Moths of Europa vol. 4
Pris: 722
Mistnett, 19mm maske, 2 lommer, 12m lengde
Pris: 349
Åpnertang
Pris: 239
Garmin Batteri for DC40
Pris: 299Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Norges sommerfugler Humler i Norge
Gyldendals nordiske feltflora Kysten - flora og fauna
Fuglesang (kompakt) Skjæreboka
Dagfjärilar - Fältnyckeln The Genus Hygrocybe
Mossor Storfugl - orrfugl - jerpe

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid