Gå til hovedmeny

Slik lever våre fuglerPris: 339
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 1 på lager
Dette er ei annerledes fuglebok for deg som er nysgjerrig på hvordan våre fugler lever. Det kan være hvordan de hekker, hva slags føde de foretrekker, hvordan de flyr eller hvordan trekkfuglene finner fram til overvintringssteder i Afrika.
Varenummer800202
Forlag/produsentTun Forlag / Landbruksforlaget
ForfatterMoss, S.
Utgivelsesår2005-05
Antall sider160s
Fotos - illustrasjonerRikt illustrert
InnbindingInnbundet
ISBN9788252928419
SpråkNorsk

Du får svar på hvordan standfuglene overlever en kald og barsk vinter i Norge. 200 av Nord-Europas vanligste fugler omtales og presenteres med flotte foto og tegninger.

De som kjøpte Slik lever våre fugler kjøpte også
Mellom vingespissene
Pris: 98
Norsk VinterfuglAtlas
Pris: 398
Kikk og bruk
Pris: 398
Nye dyrearter i norsk natur
Pris: 98
Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Pris: 298
Blåmeisene i ospestammen
Pris: 300
Norske amfibier og reptiler
Pris: 275

Anmeldelse i Vår Fuglefauna 3-2005:

En ganske ordinær bok om fuglers atferd

Stephen Moss 2004. Slik lever våre fugler. Landbruksforlaget. 157 sider i format 17,5 x 25 cm, innbundet og med smussomslag. ISBN 82-529-2841-2.

Selv om utgivelsesåret er angitt å være 2004, så kom ikke boken før i april 2005. Den engelskspråklige originalen fra 2003 er oversatt til norsk av Øystein Randers-Pehrson. David Tipling er fotografen, og de fleste tegningene er ved David Daly. Boken er gjennomillustrert i farger. De fleste fotografiene er bra. Noen av fuglene på tegningene er litt stive (dessuten gjelder ikke de rødbruntonete kroppssidene på svartmeisen for norske fugler), men mange er riktig flotte og kunstneriske.

I innledningen skriver Moss følgende: "I den senere tid har interessen for å reise omkring for å se en sjelden fugl, gradvis blitt redusert. Samtidig har det utviklet seg en mer bevisst holdning til fugleobservasjon som en måte å vinne tilbake kontakten med naturen på. Studiet av fuglenes atferd står derfor foran en renessanse (gjenfødelse; anmelders merknad), og denne boken er et lite bidrag som skal oppmuntre alle fugleelskere til å interessere seg for den. For meg er det å gjenkjenne og forstå de forskjellige arters adferd overlegent den mest interessante siden ved fugleobservasjon". I Norge har interessen for å reise omkring på "kryssejakt" etter fugler neppe avtatt, men kanskje i andre deler av verden? Videre trenger det ikke å være en motsetning mellom å reise rundt, krysse fugler, studere atferden deres og få kontakt med naturen.

Første hoveddel behandler mer generelt forskjellige typer atferd (som bevegelse, næringssøk, formering og trekk) og miljøets betydning for dette. Siste hovedkapittel har noe uforståelig fått overskriften "Liv og død" (underkapitlene er Fjærdrakt og myting, Bading, pussing og fjærstell, Syn, hørsel og lukt, Ekskrementer, Temperaturregulering, Fugler og vær, Sykdom og død). Har sistnevnte temaer, unntatt det aller siste, mer med liv og død å gjøre enn det som behandles under bevegelse og næringssøk med mer? Og all den tid miljøet har betydning for all atferd, så burde kapitlet om dets betydning ha vært plassert til slutt.

Det er med mange konkrete eksempler relatert til ulike arter, og det mest interessante stoffet finnes nok her. Ofte er det små tips for den som ønsker å oppleve ulike typer atferd. Høyest kjente alder på en viltlevende fugl skal gjelde en havhest som ble minst 50 år (følgelig fire ganger så gammel som den eldste norskmerkete). En tjeld ble 36 år. Sistnevnte er allerede nevnt i Haftorns "Norges Fugler" fra 1971, og var da sannsynligvis eldste kjente ringfugl i verden (uansett art).

Del nummer to behandler ulike arters atferd ordnet etter familie eller etter grupper av nokså like fugler (som sjøfugler). Rundt 200 arter som er mulige å treffe i Nord-Europa presenteres (samtlige også aktuelle i Norge, etter hva jeg i farten kan bedømme). Det er bare noen spredte setninger om hver art, med jevnt over ikke noe særlig oppsiktsvekkende innhold. Imidlertid bet jeg merke i en bit bra poesi hentet fra en forfatter: "Terner er døde måker som er kommet til himmelen".

Opplysninger lagt inn for å beskrive forhold mer spesifikke for Norge er ikke alltid nøyaktige nok (Hvem har forresten ansvaret for dem?). Eksempelvis står det at "Tårnuglen, som ikke lenger hekker i Norge..." (Når hekket den i vårt land?). Videre er det vel ikke svartbaken som er vår mest marine måkeart, men sildemåken. Hvis rødstrupen gjerne hekker i fuglekasser, så gjelder nok det i så fall på kontinentet og De britiske øyer. "Lappmeisen finnes bare i nord" (Burde stått at den finnes fra nord på Østlandet/Femundsmarka). For øvrig er antallet ortografiske feil litt i overkant av det akseptable.

En side er spandert på å forklare noen ord og uttrykk. Et to siders register inneholder artenes norske navn og andre sentrale stikkord. Litteratur er ikke nevnt. Forfatteren burde vært presentert.

Som en konklusjon kan vi si at boken er absolutt grei nok for alminnelig fugleinteresserte.

Roald BengtsonDe som søkte Slik lever våre fugler søkte også
Lenscoat Nikon 800 f5/6 AIS
Pris: 1292
Seabirds
Pris: 895
Biology and Conservation of Wild Carnivores
Pris: 802
Bärfisar i Sverige
Pris: 98
Collins Complete Guide to British Insects
Pris: 227
Swarovski Habicht 8x30 WMS
Pris: 9900
Hagefugler
Pris: 199
Danmarks dyreliv vol. 8.
Pris: 504
Kasse til skogdue, perleugle, spurveugle, kaie i trebetong
Pris: 1020
Svalbardguide
Pris: 349Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Stikkevepser i Norge Artsmangfold i skog
Gyldendals store fugleguide (myk perm) 419 Norske lakse og sjøørretelver
Humler i Norge Maur i Norge
Ulv i det norske kulturlandskapet Nordens fjärilar
Hvem er det lille krypet der? - Hvem er den lille fuglen der? Et øye for Øyenstikkere

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid