Gå til hovedmeny

Sportegn fra pattedyr og fugler      Utgått Tilgjengelighet: Utgått vare
Boken behandler fotspor, spisespor, ekskrementer, urin, oppgulp, hi, bol, skjulesteder, samling, konservering og sporing. Hovedforskjellen på denne og lignende bøker, er at denne dekker spisespor og etterlatenskaper best. Også spor fra fugler mm.
Varenummer830224
Forlag/produsentAschehoug
ForfatterBang
Utgivelsesår2010 nytrykk
Antall sider264s
Fotos - illustrasjonerRikt ill. med f-fotos, f-tegn og strektegn.
InnbindingHard perm
ISBN9788203235429
SpråkNorsk

Fra Achehougs egen omtale:

Sportegn fra pattedyr og fugler har sin selvfølgelige plass i ryggsekken til de fleste norske feltbiologer, amatører såvel som fagfolk. Boken gjør det mulig å bestemme de spor dyrene etterlater seg i naturen - det kan være så vel fotspor og måltidsrester som skjulesteder, oppgulp og ekskrementer. Særlig er bokens plansjeverk med følgetekst til stor nytte. Utkommer i serien Aschehougs naturhåndbøker.

Anmeldelse fra Vår Fuglefauna (gjengitt med tillatelse).

Preben Bang 2000. Sportegn fra pattedyr og fugler. Aschehougs Naturbøker. 264 sider i format 14,5 x 20 cm, Innbundet.

Naturbøkene strømmer på fra Aschehoug, og den foreliggende er oversatt av Finn B. Larsen fra dansk original (1998), og bearbeidet for norske forhold av zoologiprofessor Eivind Østbye (feilaktig oppgitt å være tilknyttet Botanisk museum) ved Universitetet i Oslo. En tidligere utgave kom på NKS-Forlaget i 1991. Så godt som alle de noen hundre små tegningene er ved Preben Dahlstrøm, omtrent samtlige i sort/grått/hvitt. Fotografiene, nesten 250 og i farger, er både opplivende og nyttige. De er knipset av innpå 80 fotografer listet opp bak (fotografenenes navn burde stått under bildene). Østbye har måttet lempe litt på visse faglige krav for at boken helhetlig sett skulle bli folkelig, praktisk og i tråd med originalen. Litteratur for videre lesning er dessverre ikke med. Boken må være den beste og mest komplette om sportegn på norsk.

Det er ikke ofte man ser de gjerne nattaktive og sky pattedyrene i naturen, men deres sportegn i vid betydning florerer. De fleste fugler er i aktivitet om dagen og vanligvis lettere å påvise direkte. For naturfolk som lever av jakt har det vært et spørsmål om liv eller død å kjenne ulike sportegn, mens det for moderne jordbrukere i det minste kan være svært fordelaktig med slik kunnskap. For oss andre er fokusering på sportegn spennende som en hobby eller nyttig i forskning, av den grunn at det forteller mye om arters tilstedeværelse og atferd.

Oppbyggingen er ryddig, med de enkelte sportegnene ordnet etter type (fotspor, spisespor, ekskrementer og så videre som utgjør hovedkapitler) og hver aktuell art systematisk under hver sportegntype. Spisespor er dessuten underinndelt etter ulike typer føde som for eksempel kongler og nøtter. Boken behandler fotavtrykk, beitespor, spisespor på frø, frukt og urter, rov og slakteplasser, andre spisespor, ekskrementer, urin, oppgulp/gulpeboller og andre sportegn (som tråkk, boplasser og fjær). Innholdsfortegnelsen er hensiktsmessig nyansert og gir sammen med stikkordregisteret god oversikt. Rundt 150 arter av fugler og pattedyr er nevnt, men alle finnes ikke i Norge. Ofte kan man ikke relatere sportegn mer nøyaktig enn til slekt eller gruppe. Plansjer som sammenligner blant annet fotspor, gnag, gulpeboller og ekskrementer kommer godt med.

Det kan være ille nok å skille ulike arter av pattedyr og fugler under direkte observasjon, men vær klar over at problemet med dobbeltgjengere og misoppfatninger vedrørende sportegn må være enda større. En sterkere fokusering på dette kunne vært ønskelig. For øvrig burde man vel bruke piggsvin fremfor pinnsvin. Og "gråsisiken" på side 152 er nok en grønnsisik. Litt merkelig fortoner det seg at kjøttmeis er eneste art nevnt i forbindelse med rognebær; trost og sidensvans må være langt mer nærliggende. Mulighetene ved analyse av gulpeboller og ekskrementer er nok noe undervurdert; se det utmerkede temanummeret av Fauna (3-1999) om dissekering av gulpeboller og rovdyrekskrementer.

Verket er tilpasset både leg og lærd, og ekstra kjærkomment burde det være for alle deltakere i Prosjekt Pattedyratlas som nå nærmer seg avslutningen. Jeg synes dette er en god bok, men det er likevel begrenset nytte man kan ha av et såpass generelt og vidtfavnende konsept for noe som krever mye praktisk erfaring og kyndig detaljveiledning. I mange tilfeller er det ikke realistisk å forvente at bokens behandling av et tema kan hjelpe observatører til sikker artsbestemmelse, men en pekepinn og generell kunnskap får man uansett. Det burde absolutt være et marked for publikasjoner med utførligere behandling av utvalgte områder som fotspor, reir/hi/bol, fugleegg, fjær, gulpeboller, ekskrementer, kranier og knokler.

Roald Bengtson


De som søkte Sportegn fra pattedyr og fugler søkte også
Dagpåfugløye, Inachus io
Pris: 450
Swarovski 115mm teleskop objektivmodul
Pris: 28500
Swarovski Justerbar Comfort Pro kikkertreim
Pris: 764
Hettegenser kongeørn str. XXL
Pris: 498
Nettpose 40cm dyp, hvit
Pris: 208
Puslespill - Isbjørn
Pris: 95
Peanøtter, knuste, 3,5 kg i bøtte
Pris: 198
Field Guide to the Birds of Northern India
Pris: 334
Swarovski CL 10x30 B Companion Wild Nature
Pris: 12300
Spennbrett regulerbart stor
Pris: 362Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Gyldendals nordiske feltflora
Med urfolk i Sibir Bli kjent med fuglene
Gulls of Europe, North Africa, and the Middle East Guide til Norges fugleliv
Et øye for Øyenstikkere Humler i Norge
Hvem er det lille krypet der? - Hvem er den lille fuglen der? Dyr og Sportegn

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid