Gå til hovedmeny

Pattedyr, krypdyr og amfibier

Damm natur

Tilgjengelighet: Utgått vare
Med denne vakre håndboka kan du identifisere de vanligste pattedyrene, krypdyrene og amfibiene i Norge og Europa. Hver art beskrives med sitt særpreg og illustrerende fotografier.
Varenummer840058
Forlag/produsentDamm
Utgivelsesår2006
Antall sider224s
Fotos - illustrasjonerFargefotos
ISBN8204101902
SpråkNorsk

Målestokkangivelser er gitt ved enkle symboler, og utbredelseskart viser hvor arten lever. Enten du er nybegynner eller erfaren felttraver, er denne boka et utmerker reisefølge på turen.

De som kjøpte Pattedyr, krypdyr og amfibier kjøpte også
Pattedyr
Pris: 349
Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Pris: 298
Norske amfibier og reptiler
Pris: 275

Anmeldelse fra Fauna 60 (2), 2007:

Ved Roald Bengtson  

Kompakt bok med rundt 300 europeiske virveldyrarter  

Forfatteren skal være en erfaren naturviter som brenner for den naturlige verden. Han har bakgrunn fra skriving, undervisning, kringkasting, fotografering og turguiding. Videre er han sjefsnaturvernkonsulent for English Nature (det engelske naturforvaltningsdirektoratet). 

Den norske fagkonsulenten Irene Inman Tjørve er biolog med dyreatferd og økologi som spesialområde. Hun arbeider som fagbokforfatter, oversetter og fagkonsulent. Denne norske utgaven bygger på en engelsk original fra forlaget Dorling Kindersley (2005). I serien Damm natur finnes i tillegg følgende utgivelser med zoologisk stoff: «Sommerfugler og møll», «Fugler» og «Insekter og edderkoppdyr»

Pattedyr, krypdyr og amfibier har med en ganske detaljert beskrivelse av 299 pattedyr og herptiler samt en kort henvisning til ytterligere 98 arter; alle fra Europa. Totalt skal dette utgjøre rundt 92 prosent av alle artene innen disse to gruppene i regionen; fra Arktis til Middelhavet, og fra europeisk Russland til Kanariøyene. Likevel er kun seks seler og ni hvaler representert, og dermed mangler nesten halvparten av sjøpattedyrartene som er påvist innen norsk territorialfarvann. 

Det er en grundig innføring i bruk av boken og videre litt generelt om pattedyr (157 arter i boken), krypdyr (89) og amfibier (53). Deretter presenteres én til to arter pr. side. Det er med norsk og vitenskapelig navn, orden, en liten hovedtekst og en faktarute med informasjon om størrelse (av en eller annen grunn ikke vekt), «yngel» (burde kanskje vært benevnt «avkom»), føde, status og lignende arter. For flaggermus er det i tillegg med «ekkopeiling» (litt snodig uttrykk; ekkolokalisering eller ekko-orientering er vanligere i bruk): antall svinginger på de høyfrekvente signalene som flaggermus sender ut. Disse er forskjellig fra art til art, og kan skilles med en ultralyddetektor, noe som er beskrevet i boken. 

Hver art og typisk biotop med tilhørende beskrivelse er avbildet. Bildene er generelt av høy kvalitet. Flere av dem er tatt av norske dyr ved Roar Solheim og Rollin Verlinde. Imidlertid viser dessverre noen av dem feil art. Eksempelvis er dvergspissmus Sorex minutus avbildet i stedet for hagespissmus Crocidura suaveolens på side 25, og storflaggermus Nyctalus noctula i stedet for leislerflaggermus Nyctalus leisleri nederst på side 39. 

En menneskehånd eller en voksen mann brukes som sammenligning for å få frem størrelse. Såkalte «stikktekster» beskriver karakteristiske trekk (linjer leder bort til det aktuelle trekket på illustrasjonen). Videre er det ofte tegninger av sportegn som fotavtrykk, lort og rester etter måltid med korte kommentarer. For veldig mange småpattedyr er informasjonen om lort dog tatt litt ut av løse luften og fremstår for det meste ganske ubrukelig. Her fornemmer man at «malen» har blitt gjennomført noe krampaktig. Egne små bokser med merknader tar for seg unike kroppstrekk eller interessante opplysninger om dyrets atferd eller biologi. Symboler angir kjønn og eventuell giftighet. Utbredelseskart er også med. Hver side fremstår altså som betydelig faktaspekket i form av tekst og fargeillustrasjoner. 

For å vise hvordan tekstene ser ut, gjengir vi et helt teksteksempel (for slettsnok Coronella austriaca) i en egen boks til høyre. Med henvisning til avsnittet «Yngel» kan man litt ironisk bemerke: Hva skulle en art normalt føde hvis det ikke dreide seg om levende unger? 

Til slutt er det en side med ordforklaringer, register med norske og vitenskapelige (latinske) navn, samt oversikt over hvem som har tatt fotografiene og besitter rettighetene til dem. Det er ikke med noe om annen litteratur. 

Det er tydelig at oversetteren ikke har tatt seg nevneverdig bry med å konsultere norske navnelister, eller i hvert fall har bevilget seg betydelige friheter her og der: Kjempeflaggermus (Myotis myotis; skulle vært stor musøre), samt storvannsalamander og småvannsalamander (stor salamander Triturus cristatus og liten salamander T. vulgaris) er eksempler på dette. Videre kan rødøregullskilpadde i stedet for rødøreterrapin på Trachemys scripta, egeisk nakenfingergekko for Mediodactylus kotschyi og supramontegrottesalamander for Speleomantes supramontis fortone seg som en smule snodige navn. Imidlertid har få eller ingen av artene som boken omhandler offisielle norske navn, og dermed står man selvfølgelig i prinsippet friere. Irene Inman Tjørve har i og for seg ved flere anledninger, i ulike bøker hun har oversatt, foreslått gode norske navn på en rekke dyrearter. 

Artene dvergflaggermus Pipistrellus pygmaeus og tusseflaggermus P. pipistrellus er ikke oppdelt i boken. Kun en liten tekstboks forklarer at de nå regnes som to arter. Den norske arten P. pygmaeus blir uheldigvis omtalt som sopranoflaggermus, mens P. pipistrellus blir kalt for dvergflaggermus. Husmusteksten sliter med en motsatt problemstilling. Her er underarten Mus musculus domesticus opphøyet til en egen art, uten at den andre (under)arten Mus (musculus) musculus nevnes. I følge utbredelseskartet finnes det da heller ingen husmus i Norge, noe som selvfølgelig er galt! 

Boken kunne vært riktig en liten perle å ha i ryggsekken for zoologiinteresserte under utflukter til naturområder i Europa. Den er flott illustrert, kompakt og lett leselig. Det beskjedne utvalget av sjøpattedyr, rotet med artsnavnene og noen feil i systematikken trekker dessverre en del ned. 

Per Ole Syvertsen takkes for mange nyttige innspill!


De som søkte Pattedyr, krypdyr og amfibier søkte også
Ved fuglebrettet
Pris: 98
Norskekysten, fisk, skalldyr og hval
Pris: 199
Plysjfugler 10 pk
Pris: 950
Meisebolleautomat med beskyttelse
Pris: 498Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Himmelkalenderen 2023
Stickmyggor i Nordeuropa Stikkevepser i Norge
Kor i granskauen Hoppspindlar i Sverige
Skyddsvärd skog Europe's Birds
Identification Guide to European Passerines The Gelechiidae of North-west Europe

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid