Gå til hovedmeny

Svenska Fjärilar

En fälthåndbok

Pris: 377
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 10-14 dagers leveringstid
Fin svensk felthåndbok for dagsommerfugler. Omhandler alle 121 svenske arter, og vil være anvendlig også for norske forhold. Boka har fotografier av sommerfugler med naturlige vingestillinger, som gjør den spesielt egnet for feltobservering.
Varenummer850329
Forlag/produsentBonniers Förlag
ForfatterBo Söderström
Utgivelsesår2006-03
Antall sider175s
Fotos - illustrasjonerf-plansjer
InnbindingHeftet
ISBN9789100105143
SpråkSvensk

De som kjøpte Svenska Fjärilar kjøpte også
Opplev og utforsk sommerfugler
Pris: 298
Norges humler
Pris: 280
Sveriges humlor
Pris: 104

Produsent informasjon

Detta är den första fälthandboken på nära femtio år där precis alla dagfjärilar och bastardsvärmare i Sverige beskrivs. De 121 fjärilarna är fotograferade i fält - inga fjärilar på nålar med vingarna i onaturliga positioner här. I artbeskrivningarna står i detalj hur man bestämmer fjärilar utifrån deras utseende, beteende, vilka växter de väljer att besöka o d. Kartor och flygtidtabeller hjälper också till att hitta rätt. Vi får också veta hur fjärilarnas luktsinne fungerar, hur de övervintrar, när de flyger, hur de undviker att bli uppätna, om vilka som flyttar - fjärilar migrerar som vilka flyttfåglar som helst, om somligas avvikande matvanor (aspfjärilen gillar gamla illaluktande ostar och svettiga människor!) och, inte minst, hur man skyddar fjärilsmarker så att arterna bevaras. Många fjärilsarter är nämligen starkt hotade.


Anmeldelse av boka fra Insekt-Nytt 32 (3) 2007
av Roald Bengtsson   

Dette er et imponerende enmannsverk av den 40 år gamle dosenten ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Her er også med syv arter i familien bloddråpesvermere. 

Innledningen er lang og god med systematikk, biologi, økologi, feltbestemming, fotografering, trusler, leserveiledning og presentasjon av ulike biotoper med tilhørende arter og deres flygetid. Samtlige arter presenteres med stort sett forfatterens egne bilder av individer i deres naturlige miljø (gjerne både hann, hunn og vingeunderside hvis nødvendig), utbredelseskart for Sverige (et minus for oss at ikke Norge er med) og tekst med avsnitt om feltkjennetegn, atferd, habitat, vertsplante (larveføde), utbredelse og status (inklusive eventuell rødlistekategori). En enkel kalender viser flygetid.  

Til slutt presenteres mer tilfeldige og sjeldne gjester i henholdsvis Sverige og Norden, arter som mangler i Sverige men er påvist i ett eller flere naboland, gode sommerfugllokaliteter med tilhørende kartskisser, sted og dato for alle fotografi ene (som nesten samtlige er meget gode og illustrerende, og en del er tatt i Norge), over tre sider med litteraturreferanser (står feilaktig Lycaenidae i stedet for Nymphalidae i referansen til dagsommerfuglbindet i Nationalnyckeln) og henvisning til nettsteder, et grundig register og endelig en liste som innbefatter grønn metallsvermer, de seks «ekte» bloddråpesvermerne og samtlige 122 dagsommerfuglarter påvist i Sverige til og med 2005.

I nitten faktaruter tas det opp spesielle temaer, fortrinnsvis i forbindelse med visse arters atferd, som for eksempel fl ere blåvingers samspill med maur. Videre har Söderström sett mer enn 11 000 sommerfugler mellom 2002 og 2004. Fem arter har han i denne perioden hatt over 500 individer av: Flest rapssommerfugl, deretter gullringvinge, dagpåfugløye, grønnvinge og sitronsommerfugl. Vanlig systematikk brytes en tanke på godt og vondt i denne boken, i og med at artene er inndelt etter utseende og/eller biotoptype (alternativt etter sjeldenhet og utbredelse) innen de ulike familiene/undergruppene. Noe lignende er forsøkt med mindre hell i en del fuglebøker, men det er kanskje mer vellykket i boken til Söderström. For skoghvitvinge Leptidea sinapis og enghvitvinge Leptidea reali er dessverre kun fotografi av vingeundersidene med (dog enkle tegninger av oversidene på side 41, men det hadde vært bedre med fotografi er av preparerte individer), og det gjelder også noen andre arter. De to førstnevnte artene skal riktignok aldri vise vingeoversidene når de sitter, men det er likevel dem man bør se for å kunne bestemme. Vedrørende Leptidea kan man i en del tilfeller neppe foreta en sikker artsbestemmelse uten å ha et genitaliepreparat under mikroskopet. Sommerformen av sørgekåpe er blitt for lys i trykken (se side 123), og ligner dermed en del på et overvintrende individ om våren. For et fåtall arter er ikke kjønn påført illustrasjonene, men i noen av tilfellene er det dog neppe mulig. Imidlertid skulle det la seg gjøre på bildene som viser oversiden til apollosommerfugl (side 61) og ospesommerfugl (side 127). Begge disse må være hanner.

Fordeler og bakdeler
(
Sammenligning av de tre svenske sommerfuglfeltbøkenene  Dagfjärilar- Feltnyckeln, Svenska fjärilar og Våra fjärilar)  

Hver av bøkene har sine kvaliteter og er ikke dyrere enn at du kan skaffe deg samtlige. Konsultasjon av alle tre kan nok i enkelte tilfeller hindre deg i å feilbestemme diverse individer, og dessuten har de en del forskjellig generell informasjon som kan være meget nyttig og interessant. Selve artstekstene i Svenska fjärilar er nok jevnt over fyldigst og mest opplysende med tanke på artsbestemming, mens Fältnyckeln passer best i lommen. Oppgitt vingespenn for enkelte arter varierer for mye fra bok til bok, og det samme gjelder flygetid. Det burde fremgå hva som er innenfor intervallet for normalt. Selvfølgelig er det svært vanskelig å oppgi en fl ygetid som gjelder generelt, ikke minst fordi vær og annet kan variere dramatisk fra år til år. Våra fjärilar oppgir vertsplante uten forbehold for noen av de nordlige artene der den karakteriseres som ikke sikkert kjent i de to andre bøkene. I Fältnyckeln og Våra fjärilar nevnes ikke at det er stor variasjon i utseende hos Euphydryas aurinia (en rutevinge, ikke påvist i Norge). De samme to bøkene nevner heller ikke at skoghvitvinge og enghvitvinge kun viser vingeundersidene når de sitter. Svenska fjärilar treffer generelt best på fl ygetiden til de fem vanligere artene som overvintrer som voksne (sitronsommerfugl, dagpåfugløye, sørgekåpe, neslesommerfugl og hvit c). De kan jo i hvert fall i enkelte år være på vingene fra mars til september/oktober. 

Ofte har bøker og andre publikasjoner om sommerfugler med generelle og mer selvfølgelige opplysninger for en art, og ikke for en annen der det er like aktuelt. Jeg husker ikke i skrivende øyeblikk om alt det jeg nevner her gjelder en eller fl ere av de tre bøkene, men jeg har i hvert fall kommet over noe lignende i diverse kilder. Det er vel minimalt med dagsommerfugler som ikke liker sørvendte blomsterrike enger, eller som er aktive når solen er fraværende. Vanlig er det også at hunnen er noe større enn hannen. Videre er det slik at svært mange av artene lett kan berøres når de sitter på en blomst. «Lang» og «kort» fl ygetid er også relativt. Nevnes slikt spesielt for en eller få arter, kan leseren forledes til å tro at det ikke gjelder andre. 

Virker det forvirrende med alle de like eller tilsynelatende like artene, så husk at du alltid ganske sikkert kan utelukke en del ved å ta i betraktning kjent utbredelse og flygetid, samt spesielle kjennetegn. Biotop er også ofte forskjellig. Noen arter kan imidlertid være nærmest umulige å artsbestemme i felt uten i det minste å fange eksemplarene, noe avhengig av kjønn og slitasje med mer. Et «skrekkens» eksempel er idasblåvinge og argusblåvinge, og ikke før i 1988 ble enghvitvingen skilt ut som egen art i forhold til den meget like skoghvitvingen. 

Skaffer du deg en eller fl ere av bøkene, vil du uansett ganske sikkert bli mer hektet på disse fantastiske skapningene, og du kan hjelpe til å øke kunnskapen om dem. Interesse og viten henger sammen, og er midler i arbeidet med å bevare truete arter. Veksler du kontinuerlig mellom teori og praksis, vil fremgangen komme hurtig (men vær ydmyk...). Lykke til fra en nylig dagsommerfuglfrelst bokanmelder! 

Takk til Kjell Magne Olsen, Vidar Selås, Christian Steel, Bo Söderström og Leif Aarvik for gjennomlesning og nyttige kommentarer til et tidligere utkast.


De som søkte Svenska Fjärilar søkte også
Rovviltet på Agder
Pris: 329
Slaghåv 45cm kraftig
Pris: 742
Sirdal 1:50 000
Pris: 249
Rovfugler og ugler
Pris: 188
Carl Zeiss Victory Compact FL 8x25
Pris: 6495
Olympus 7x35 DPS I
Pris: 732
Lenscoat TravelCoat Nikon 800 VR w/hood
Pris: 870
Minutiennål nr 0.10
Pris: 223
Swarovski Kikkertveske EL 42, EL 50 og EL Range
Pris: 580
Flora Nordica vol.2.
Pris: 1188Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
All the Birds of the World Guide til Norges fugleliv
Nordens Trollsländor Gyldendals nordiske feltflora
Illustrated Checklist of the Mammals of the World Norges sommerfugler
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Nordens fjärilar
Gyldendals store nordiske flora Gyldendals store fugleguide og Norske fugler

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid