Gå til hovedmeny

Norges dyr og planter      Utgått 

Aschehougs naturbøker

Tilgjengelighet: Utgått vare
Norges dyr og planter er en håndbok og en flott opplevelsesbok for hele familien. Her finner vi fugler, fisk, padder og krypdyr, pattedyr, insekter, blomster, trær, busker og sopp - mer enn 500 av dyre- og planteartene man oftest møter i norsk natur.
Varenummer870368
Forlag/produsentAschehoug
ForfatterFonstad, Jølle, Hanssen & Wesenberg
Utgivelsesår2008
Antall sider328s
Fotos - illustrasjonerRikt illustrert
ISBN9788203235702
SpråkNorsk

Anmeldelse fra Fauna 59(4) 2006: 153  v/ Roald Bengtson 

Folkelig verk om en del vanlige planter, sopp og dyr i Norge

Norges dyr og planter 
Tore Fonstad, Jan Wesenberg, Ole Jølle og Even W. Hanssen 2006. 
Aschehoug. 327 sider i format 21,5 x 28,5 cm, stive permer. ISBN 82-03-23277-9.

Boken er laget med utgangspunkt i den danske originalen «Danmarks dyr og planter» fra 2004.
Det angis at 535 arter beskrives (254 dyr, 250 planter og 31 sopp), men det blir tidvis svært unøyaktig og forvirrende fordi flere av «artene» (som eksempelvis gulløye, blåvinge og meitemark med flere) egentlig utgjør en rekke arter. Dette opplyses det dog oftest om i de aktuelle «artstekstene». I hvert fall for noen av dagsommerfuglene er angitte norske og/eller vitenskapelige navn i tillegg foreldete/feilaktige. 

Utvalget er gjort med henblikk på mangfold/variasjon, mulighet for å treffe på artene og kunne bestemme dem, samt at hele Norge skal være representert. Innledningsvis er det spandert mange sider på hvordan planter, sopp og dyr observeres og identifiseres. For fuglene er det laget en tabell som grupperer artene etter farger og størrelse, men den fortoner seg nokså merkelig og har neppe mye å bidra med.
Den forenklete bestemmelsesnøkkelen for plantene er mer funksjonell.

Det presenteres to arter på hver side. Beskrivelsene har med bilde/tegning, litt om kjennetegn, samt gjerne forekomst (biotoptype og utbredelse, men dessverre ikke kart) og levevis. For plantene er det ofte ikke med noe om forekomst, men mer om mytologi og bruk (som i folkemedisinen). Artstekstene er kortfattede/enkle og følger ikke noen streng mal. På et vis er de stort sett greie nok. Imidlertid er noen av vertsfuglene som nevnes for gjøken ikke hyppig brukt, og buskskvetten burde nok vært med blant dem som benyttes mer vanlig. 

For å vise spennvidden i mangfoldet nevner jeg enkelte arter fra de mange gruppene: ravsnegl, sølvkre, bjørketege, grønn sandjeger, aurorasommerfugl, stor bjørnespinner, gullveps, kuleedderkopp, sik, slettsnok, hettemåke, grevling, brennmanet, sisselrot, ballblom, hengeaks, trollhegg, steinsopp og vorterøyksopp.

Litteraturlisten er på én side og har med et litt lemfeldig utvalg av ofte ikke de mest sentrale verk, og dessuten er de jevnt over noe gamle. Videre er det en side med oversikt over illustratører og fotografer. Svært mange av fotografiene er ved Axel Kielland. Helt til slutt er det et register med artenes norske navn og sidehenvisninger.

I en tid der naturen er ekstra hardt prøvet, er det flott med en bok som viser et utvalg av biomangfoldet for å vekke interesse og bidra til artskunnskap.
Imidlertid er boken noe ujevn og en tanke mangelfullt gjennomarbeidet.


De som søkte Norges dyr og planter søkte også
Raggsokker str. 41-44. Lysgrå
Pris: 58
Carl Zeiss 10x32 Victory SF
Pris: 24990
Fuglefryd
Pris: 399
Carl Zeiss 10x40 Victory SFL
Pris: 19050
Trærnes magiske kraft
Pris: 299Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Norsk Flora Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Himmelkalenderen 2023 Fugledagbok
Fungi Europaei Vol. 5b Praktisk stjerneatlas
The Gelechiidae of North-west Europe Mossor
Opplev og utforsk sommerfugler Hvem er det lille krypet der? - Hvem er den lille fuglen der?

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid