Gå til hovedmeny
Søk etter varer
Søk i
Ved søk på flere ord, viser varer hvor alle ord er med.
Du kan søke på varenummer eller tekst som er med i varebeskrivelsen.
Vis avansert søk


Informasjon

Vareliste

Prisliste
 
 

TELESKOP

Swarovski teleskop Carl Zeiss teleskop Opticron teleskop Nikon teleskop Kowa teleskop Leica teleskop
Teleskoper, eller enøyde kikkerter også kalt "langkikkert", har større forstørrelse enn håndkikkerter. For å ha utbytte av den økte forstørrelsen må teleskop benyttes på stativ. De fleste teleskopmodellene leveres med utskiftbare okularer om ikke annet er gitt, så du må kjøpe okular i tillegg til selve huset. Vi skiller normalt mellom feltteleskoper og stjernekikkerter. Feltteleskoper brukes normalt til fugle- og naturstudier i dagslys. I forhold til stjernekikkerter er feltteleskopene mer robuste, transportable og de har et større og rettvendt synsfelt.

Du kan velge blant teleskoper fra ca 2.000 kroner og opp til ca 30.000 kroner. Det finnes rimeligere teleskoper enn dette også, men deres optiske kvalitet er middelmådig selv ved 20x forstørrelse. Da kan man like gjerne bruke en håndkikkert som forstørrer mindre men har klarere bilde. Kvaliteten på teleskopene variere mye fra de som koster 2000 til de som koster det tidobbelte. Generelt kan sies at jo mer du betaler, jo større forstørrelse kan du bruke uten at kvaliteten går ned.Hjelp til valg av kikkerter
Har du vurdert å kjøpe deg en kikkert, et teleskop eller en stjernekikkert og undersøkt hva som finnes av kikkerter på markedet. Da fant du sikkert ut at tilbudet av kikkert- og teleskopmodeller er stort og uoversiktlig. Ved hjelp av erfaring, kontakt med importører, kikkerttester, daglig kikkertbruk, tilbakemelding fra kunder og egne tester, så tør vi å påstå at vi har oversikten over det meste når det gjelder kikkerter, teleskoper, stjernekikkerter og avstandsmålere. Oversikten har vi brukt til å plukke ut de modeller som gir valuta for pengene.

Vi er uavhengige!
Vi har i alle år valgt ut teleskoper fra en rekke forskjellige merker. Noen av disse har vi solgt i alle år, mens noen merker kommer og går. Bakgrunnen for dette er at vi jevnlig vurderer pris og kvalitet på de modellene de forskjellige merkene har å tilby, samt service og garantiforhold, for så å veie dette opp mot tilsvarende konkurrerende modeller fra andre merker. Dette gjør at vi i motsetning til de fleste andre aktører på markedet opererer uavhengig. Vi har ikke forpliktet oss til å selge det ene merket fremfor det andre. Dermed kan du også være sikker på at det vi anbefaler, blir anbefalt fordi vi mener det er gunstigst for deg, og ikke fordi dette er varer som vi tjener ekstra godt på.

Til tross for at vi er uavhengige legger vi ikke skjul på at vi har et meget godt forhold til flere merkers importører, og vi har egne sider for teleskopene til Leica, Carl Zeiss, Nikon, Opticron, Kowa og Swarovski. Dette skyldes at disse har etterspurte produkter som er av høy kvalitet som folk i felten foretrekker. Siden vi er blant markedets største aktører her i landet, kan du være sikker på at vi og våre kunder får den beste oppfølging og service dersom uhellet skulle være ute, uansett hva slags teleskop du har handlet hos oss.

Dette er vanskelig å velge, og det finnes mye god optikk blant de beste. Det blir ofte individuelle hensyn som teller. Det er ikke alltid bare det rent optiske som teller. Noen teleskoper har mer tilleggsutstyr og spesielle fotomuligheter, mens andre kan være mer robuste være avgjørende valg. Prisgunstige teleskoppakker kan være avgjørende. Vi råder deg som går med kjøpsplaner for teleskop om å ta en prat med oss, slik at vi kan hjelpe å finne det beste alternativet for deg.


TELESKOPTIPS

Stort eller lite teleskop
Ønsker du deg et teleskop kan du i hovedsak velge mellom modeller som har frontlinse på ca 60mm eller ca 80 mm i diameter. Her er det slik at fordelen med de store 80mm teleskopene er begrenset til en eneste, men meget viktig egenskap, nemlig bedre lysstyrke som gir mulighet for å bruke okularer med større forstørrelse. Dette er noe som stadig flere entusiaster prioriterer. Også fordi dette også gir bedre kvalitet dersom man ønsker å fotografere gjennom teleskopet. De store teleskopene veier 1,3-2 kg, er ca 35-40cm lange, De trenger relativt solide stativ og -lommebok (!). Kan du greie deg med et 60mm teleskop og mindre forstørrelse, er vekten og prisen nær det halve, og utstyret vil være mye enklere å ha med på tur i terrenget eller på reise.

Zoom eller fast okular
Med unntak av noen få rimelige modeller selges alle våre teleskoper uten okular. Dette må du kjøpe i tillegg. Som standardokular står normalt valget mellom okularer med en fast forstørrelse eller et zoom okular med 20-60x forstørrelse.

Det er en nøye sammenheng mellom den optiske kvaliteten i teleskophuset og hvor stor forstørrelse du kan bruke samtidig som et lyst skarpt bilde kan opprettholdes. Normalt tilbys faste okularer med 25 til 32x forstørrelse som standard. Vi anbefaler å spandere noe ekstra for å få vidvinkel okularer (WW/WA) med stort synsfelt. Fordi synsfeltet er lite i teleskop i forhold til en kikkert, er dette en viktig egenskap. En av forskjellene som taler for fast okular er nemlig at disse normalt har betydelig større synsfelt enn zoomokularene. Det blir dermed lettere å finne det en ønsker å se. Gjennomgående er det slik at vi til teleskop med 60mm objektiv vil anbefale fast okular fremfor zoom, da disse teleskopene vil gi en zoom på full 60x forstørrelse et relativt mørkt bilde med svak oppløsning.

Stadig flere ønsker seg et teleskop med en god zoom, der en kan se detaljer på 50-60x forstørrelse like skarpt som ved 30x forstørrelse. Dette er nå mulig. Stadig flere leverandører kan tilby gode zoom-okularer til 80mm teleskop, med lyse kantskarpe bilder og brukbare synsfelt. Dette utstyret gir deg i utgangspunktet størst mulighet til uforstyrret å betrakte og bestemme fugler på stor avstand. Dette krever imidlertid at en har råd til å spandere på seg et av de store og kostbare teleskophusene.

Glasskvalitet og -linser
Mange optikkprodusenter leverer modeller i to versjoner. En rimelig normalglass modell og en dyrere modell med spesialglass (betegnet ED-, HD, APOkromatisk- eller fluorittglass). På grunn av den store forstørrelsen er lysbrytningen i et teleskop et større problem enn i en kikkert. Spesialglasset sørger for å minimere disse problemene, slik at man får et skarpt bilde uten fargeavvik (farget kant på silhuetter). Den generelle regelen er at jo vanskeligere lysforhold (svakt lys, motlys, varmedis, tåke etc.) og større forstørrelse man har, desto mer fremtredende blir fordelen med spesialglass. Under optimale forhold, med moderat forstørrelse, vil forskjellen normalt være ganske moderat. Generelt vil det være slik at jo mer man "presser" teleskopets egenskaper, desto mer merkbar vil forskjellen mellom normalglass og spesialglass være. Dette betyr at spesialglass vil ha en meget positiv effekt ved fotografering gjennom teleskopet.

Teleskop som fotolinse
Hvis du investerer i et godt teleskophus har du samtidig fått deg en kameralinse av høy kvalitet. De fleste optikkmerkene tilbyr spesiallaget fotoadapter, som du ved hjelp av et adapter kan koble til et fotoapparat, bare det har utskiftbar optikk. Disse fotoadapterne vil omgjøre teleskopet til en 800-1200mm telelinse med lysstyrke i området f/10-15. Også for dette formålet vil kvaliteten være avhengig av hvor godt teleskophus du har. For de fleste vil behovet gjerne være å dokumentere en observasjon, uten å måtte ha med seg mye ekstrautstyr. Da vil ofte et 60mm teleskop være godt nok, men det er klart med så store brennvidder at optisk kvalitet og særlig lysstyrken betyr mye, og at man derfor får et bedre resultat dersom bildene er tatt gjennom et 80-95mm Swarovski, tilvarende Nikon eller et 85mm Zeiss teleskop.

Digiskoping - digibirding
Det er særlig kombinasjonen teleskop og digitalkamera som har blitt populær i fuglemiljøet de senere årene. Bildene tas direkte gjennom okularet på teleskopet. Med kameraets optiske zoom kan du da få bilder med forstørrelser i området 40-160x, uten at det går plagsomt utover lysstyrken. Sammenligner vi med speilrefleks og teleobjektiv tilsvarer dette 1300-6200mm!

En årsak til at digiskoping har blitt så populært er at ekstrautstyret er lite og lett å ha med. På den annen side kan utstyret være vanskelig å bruke, dersom du filmer rett i teleskopet på store forstørrelser. Vi tilbyr derfor de beste digiskop-kameraene en hel del spesielle produkter som kan være med å forbedre resultatet ved digital teleskop-fotografering.
Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte optikk
Opticron 10x23 Doublet Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV
Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter Carl Zeiss Terra ED 10x42
Nikon Prostaff 5 Fieldscope 82mm teleskopsett Nikon Prostaff 7S 10x42
Opticron G 2,5x 65 mm Focus Junior 6x21
Opticron Adventurer II WP 20-60x80/45 Swarovski Okularringer mot sidelys til SLC30

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid