Brasil: Espirito Santo og Minas Gerais – NoF Travel tur, aug–sept 2024

På denne 13 dagers turen besøker vi det sørøstlige Brasil i delstatene Espirito Santo og Minas Gerais.

Brasil er på størrelse med Europa, med en natur som er minst like variert. 1900 fuglearter er observert i landet. Det dobbelte av Europa. Brasil er dekket av fantastiske unike landskap og habitater, som alle huser minst like mange fuglearter som landene i Europa, og med mengder av endemiske arter i tillegg. De to delstatene vi besøker denne gang er slike eksempler. De byr på vakre natur- og fugleopplevelser rett nord for Rio de Janeiro.

Turleder er Terje Axelsen

På denne turen i det Sørøstlige Brasil besøker vi delstatene Espirito Santo og Minas Gerais. Disse ligger rett nord for Rio de Janeiro. Dette er et område NoF Travel ikke har besøkt tidligere. Vi starter jakten på uvanlige arter i lavlandsskogene langs den sørøstlige Atlanterhavskysten ved byen Linhares. Deretter fortsetter vi til Atlanterhavsregnskogen i Esperito Santo hvor vi forsøker å finne den ekstremt sjeldne rubinstrupetanagaren blant mange andre endemiske arter. Vi reiser gjennom en rekke ulike fantastiske landskap og habitater. Området har godt over 100 endemiske arter, blant disse den svært vanskelige brasilfiskanda. Vi har også mulighet for å se flere apearter, stor maursluker og mankeulv. Mer om alle artene som er mulige i det engelske vedlegget under.

Engelsk turbeskrivelse (PDF)

Vi har laget et foreløpig dagsprogram. Det kan bli mindre justeringer i programmet.

Turbeskrivelse

Dag 0: Avreise fra Norge til Sao Paolo, Brasil og forflytting til Linhares

Videre fly innenlands til Vitoria (1t35min) og buss til Linhares (+/- 2,5 timer – 130 km) for å være klar tidlig neste morgen.

Dag 1:  Hele dagen i VALE Private Reserve og Sooretama Biological Reserve.

Dagen brukes i sin helhet nær Linhares i VALE Private Reserve og det tilstøtende, statseide Sooretama Biological Reserve. Dette området verner om det største gjenværende område av Atlantisk lavlandsregnskog i sørøst Brasil. Området er et av svært få steder man fortsatt kan finne krushokko (Red-billed Curassow – Crax blumenbachii) og har den største bestanden i verden. Området er også kjent for å ha hekkende harpyørn som vi vil besøke dersom det er kjente bebodd reir i området. Vi vil stort sett bevege oss langs brede veier inne i verneområdene.

Krushokko, Crax blumenbachii. Foto Ciro Albano

Dag 2: Morgenen nær Linhares. Ettermiddagen rundt Santa Teresa.

Morgenen brukes i samme område som dagen før nær Linhares. Forflytting til Santa Teresa (+/- 2 timer – 110 km) etter lunsj

Santa Teresa kalles ofte «hummingbird of Espirito Santo” på grunn av mengden kolibrier i regionen. Santa Teresa er en liten hyggelig by i fjellregionen i Espirito Santo. Byen er den første som ble etablert av italienske immigranter. Vi bor i en hyggelig liten pousada hvor eieren har satt ut matere til kolibrier i mer enn 30 år. Det er alltid noe aktivitet rundt materne, men fra juni til desember kan aktiviteten være ganske overveldende.

Dag 3: Morgenen i Santa Teresa. Forflytting til Varegem Alta

Vi starter morgenen med skåding i Santa Teresa og forflytter oss til Varegem Alta (+/- 2 timer – 120 km). Varegem Alta er en liten landsby i fjellene i Espirito Santo.

Varegem Alta er en liten landsby i fjellene i Espirito Santo. De fleste eiendommene i området har små og store dyrka områder, men det er allikevel mye opprinnelig Atlanterhavsskog i området. Vi slipper inn i et privat område (Mata de Caetés) som har et stort område med godt bevart Atlanterhavskog. Skogen er full av orkideer, bromelia og masse svært høye trær.

Rubinstrupetanagar, Nemosia rourei. Foto Ciro Albano

Her er vi på jakt etter en av turens virkelig høydepunkt, nemlig rubinstrupetanagar. Dette er en meget spesiell tanagar. Den spiser primært insekter og lever i trekronene. Fram til februar 1998 var arten kun kjent fra en fugl i et museum i Berlin, før den ble gjenoppdaget i Conceição do Castelo (Espírito Santo). Senere ble den også funnet i Mata de Caetés i 2003. Det er dette området vi skal besøke denne dagen. Man antar at verdenspopulasjonen er på rundt 20 fugler og de fleste finnes i dette område. Å finne fuglen er ikke lett, men vi vil gjøre et godt forsøk. Det vil være en fantastisk opplevelse om vi lykkes. I det samme området er det registrert mer enn 270 arter, mange av de endemiske til Brasil. I dette området befinner vi oss 1000 meter over havet.

Dag 4: Varegem Alta

Hele dagen i Varegem Alta som dagen før.

Svartkolibri, Florisuga fusca. Foto Caio Brito

Dag 5: Morgenen i Varegem Alta og forflytting til CARAÇA Sanctuary.

Etter morgenen i Varegem Alta tar vi fatt på den lange reisen til Caraca Sanctuary (+/- 7 timer – 400 km).

The “Santuário do Caraça” området består av 11.000 hektar og eies av den katolske kirken. Det er et privat reservat med flere ulike habitat som ligger i ulik høyde. På grunn av denne kombinasjonen av ulike habitat har området et rikt dyreliv i tillegg til masse fuglearter. Blant pattedyrene er det et godt sted å få se flere apearter, stor maursluker og mankeulv. Stedet er godt kjent for flott arkitektur og for at mankeulven av og til kommer inn for å spise rett ved vårt overnattingssted. Fuglekikkingen foregår her mellom 1200 til 1300 meter over havet. Stedet vi overnatter ligger inne i skogen og stiene vi bruker ligger rett utenfor døra.

Dag 6: CARAÇA Sanctuary

Hele dagen i CARAÇA Sanctuary som dagen før.

Dag 7: Morgenen i CARAÇA Sanctuary og forflytting til Serra Do Cipo

Morgenskåding før frokost og forflytting til Serra do Cipo (+/- 3 timer – 170 km). Cipo Nasjonalpark består av 33.800 hektar som er spesielt ment for å bevare en spesiell type landskap med en rekke endemiske planter og dyr. Området har også en fantastisk rik fuglefauna.

Landskapet i Serra Do Cipo. Foto Caio Brito

Dag 8: Serra Do Cipo

Samme sted som dagen før.

Dag 9: Forflytting til Pompeu.)

Vi forflytter oss til Pompeu (+/- 3 timer – 210 km) for en ettermiddag rundt byen.

Området beskrives som rikseparadiset i Brasil. To brødre – Pompeu Tvillingene – har blitt «venn» med en rekke riksearter så denne dagen har vi en mulighet til å se noen av disse spøkelsene. Blant disse: droplerikse, krattrikse og gråbrystrikse. Dessverre er ikke områdene her vernet, men  vi drar fra våtmark til våtmark i håp om å lokke fram flere av de sjeldne riksene.

Droplerikse, Micropygia schomburgkii. Foto Caio Brito

Dag 10: Morgenen i Pompeu og forflytting til Serra Da Canastra

Vi starter dagen i Pompéu og forflytter oss til Serra Da Canastra (+/- 5 timer – 320 km).

Serra Da Canastra nasjonalpark ligger i det sørvestlige Minas Gerais og har noe av det mest fantastiske landskapet i hele Brasil. Parken er stor med nesten 200.000 hektar som strekker seg gjennom 6 ulike kommuner. Basen vår blir i São Roque de Minas. Landskapet veksler mellom åpne områder med store steiner og klippeframspring med masse fargerike blomster, åpen gresslandskap og galleriskog med Atlanterhavs vegetasjon.

Blant dyrene her finner vi flere truede arter som stor maursluker, mankeulv, kjempebeltedyr og brasilfiskeand. Den siste er vårt hovedmål i området. Dag en er i sin helhet viet til å finne arten. Lokale guider vil hjelpe oss så sjansene burde være ganske gode. Det er selvsagt mange andre fugler her som er knyttet til det spesielle landskapet og derfor vanskelig å finne andre steder.

Dag 11-12: Serra Da Canastra

Begge dager i Serra Da Canastra.

Landskapet i Landscape Canastra. Foto Caio Brito

Dag 13: Forflytting til Belo Horizonte

Forflytting til Belo Horizonte for avreise (+/-5½hrs – 360 km) og hjem.

Pris

Pris ca 48.000 – 52.000. Foreløpig noe usikker pris. Kan endres ved svingninger i valutakurs eller annet uforutsett. (Se forøvrig reisevilkår)

I Brasil er transport med bil, minibuss og jeep inkludert. (Reisen starter/slutter i prinsippet i Brasil og flyreise T/R Norge er ikke med i prisen). Videre inngår lokal guider, adgang til nasjonalparker, overnattinger med innlosjering i twin-/dobbeltrom og tre måltider per dag (fra Rio til Rio). God kvalitet på maten. Alkoholholdige drikker betaler man selv. Innlosjering i Twin-/dobbeltrom.

Enkeltrom mot tillegg kr 5000.

Antall deltakere

Vi kan maksimalt ha med 8 deltakere. Turen kan arrangeres med færre deltakere, men prisen vil da justeres noe (7 deltakere +8 %, 6 deltakere + 18 % osv.).

Reisetidspunkt

Turen vil bli avholdt i månedsskiftet august–september 2024. Turstart dag 1 trolig 23. august.

Viftekokette, Lophornis magnificus. Foto Caio Brito

Transport

I Brasil er det transport med bil, minibuss og jeep. Reisen starter i prinsippet i Vitória og avsluttes i Belo Horizonte. Fly til Norge via Sao Paolo er ikke med i prisen. Fly tur/retur fra Oslo Gardermoen vil bli tilbudt fra et samarbeidende reiseselskap.

Overnattingsfasiliteter

Overnattingsstedene på våre turer holder god kvalitet. På våre turer vil vi imidlertid alltid være prisgitt hvilke hoteller og lodger som finnes nær de aktuelle nasjonalparkene og fugleområdene vi besøker. Praktiske reiseruter og mulighet for å komme ut i naturen tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å maksimere naturopplevelsene har alltid prioritet. Enkeltrom kan fås mot pristillegg, forutsatt kapasitet og ledige plasser.

Mat

Under oppholdet (fra Vitória til Belo Horizonte) inngår frokost, lunsj og middag hver dag. Vann/mineralvann er stort sett inkludert. God kvalitet på maten. Alkoholholdige drikker betaler man selv. Med bakgrunn i turprogrammet og fasiliteter underveis kan det tidspunkt for måltidene og variere en del. Det kan være lurt å ha litt nøtter eller lignende for hånden for den som har behov for å fylle jevnt på med energi.

Blåstrupeparakitt, Pyrrhura cruentata

Vær

Etter norske forhold vil det være godt og varmt på dagtid, men det kan bli litt kjølig i høyden om kvelden og natten. Nærmere tips om påkledning vil komme.

Fotografering

Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

Helse

Vi beveger oss i rolig tempo, men da vi er tidlig oppe og har relativt lange økter bør du ha middels god helse og kunne være i felt 5-6 timer av gangen uten at det blir for tungt.

Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontake fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv. Deltakerne er selv ansvarlig for å være fullvaksinert med hensyn på korona, ha tilgang til nødvendig oppdatert vaksinesertifikat i henhold til landets innreisekrav. Mangel på vaksinering/sertifikat der deltakeren ikke har sørget for å oppfylle innreisekrav og blir avvist ved avreise vil ikke bli refundert.

Se Folkehelseinstituttets råd for Brasil
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/nord-amerika-sor-amerika-og-karibia/

Nødvendig utstyr

Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy.

Messingtanagar, Tangara desmaresti. Foto Caio Brito

Annet

De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe brasiliansk valuta.

Språk: Portugisisk er offisielt språk. Våre lokale guider snakker engelsk og lokale dialekter.

Sikkerhet/helse: Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.

Påmelding

Hos Natur og Fritid AS. Send inn påmelding på skjemaet under. Vi får da en melding, som vi besvarer når påmeldingen er registrert.

Først til mølla-prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut, er påmelding uforpliktende.

Fyll ut skjema for å melde deg på turen.

  Reisevilkår

  NoF Travel reisevilkår (trykk på lenke)

  Turleder

  Norsk turleder er Terje Axelsen. Han har vært turleder for NoF Travel tidligere og har en bred erfaring med fugleturer i utlandet og Sør-Amerika som reisemål. Han har bl.a. vært i Brasil 7 ganger og Costa Rica. Brazil Birding Experts er ansvarlig for guiding og all praktisk gjennomføring i Brasil.

  Tupinambatyrakin, Neopelma aurifrons. Foto Caio Brito

  Artsliste

  En oversikt over aktuelle fuglearter finner du i denne listen (PDF).

  En mer opparbeidet liste for det aktuelle tidspunkt over potensielle fugle- og pattedyrarter inkludert norske fuglenavn vil bli distribuert til deltagerne i god tid i forkant av turen.

  Litteratur

  For tiden er det en håndbok tilgjengelig på engelsk:

  A Field Guide to the Birds of Brazil

  Handlekurv