Gå til hovedmeny

Seterlandskapet – historia, naturen og kulturenPris: 250
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 7 på lager
Seterlandskapet er et mangfoldig og variert landskap som mange ennå har et sterkt forhold til. For vel hundre år siden var både det norske og svenske jordbruket avhengig av å utnytte de lokale fôrressursene. Seterbruket utvidet disse mulighetene.
Varenummer860018
Forlag/produsentNIBIO
Utgivelsesår2019-10
Antall sider163
Fotos - illustrasjonerRikt illustrert
InnbindingInnbundet
ISBN9789188083180
SpråkNorsk


De som kjøpte Seterlandskapet – historia, naturen og kulturen kjøpte også
Pion, pors og potet
Pris: 390
Bondens kulturmarksflora for Midt-Norge
Pris: 100
Bonden sin kulturmarksflora for Vestlandet
Pris: 100
Skyddsvärd skog
Pris: 503
Bondens kulturmarksflora for Nord-Norge
Pris: 100
Det ville Lofoten
Pris: 349
Grønne greier
Pris: 349
Et øye for Øyenstikkere
Pris: 350
Veikantflora
Pris: 399
Ville vekster
Pris: 399

Seterlandskapet er et mangfoldig og variert landskap som mange ennå har et sterkt forhold til. For vel hundre år siden var både det norske og svenske jordbruket avhengig av å utnytte de lokale fôrressursene. Seterbruket utvidet disse mulighetene. Selv om antallet seterbrukere og setrer i drift i dag er betydelig lavere enn før, opprettholdes det frem-deles i sin tradisjonelle form flere steder både i Norge og i Sverige. Men seterbruket er sårbart, og dermed trues også alle de verdiene som er knytta til seterdrifta. Dette gjelder ikke bare det karakteristiske seter-landskapet, men også det biologiske mangfoldet og all den kunnskapen og historiene som er knytta til denne driftsformen.

På fjellet og i skogene beiter det fortsatt melkekyr og melkegeiter. De er ikke så mange som de var i seterbrukets glansdager, men setertradisjonene holdes fremdeles levende både i Norge og Sverige. I de norske fjellene beiter det i tillegg et stort antall sauer.

Bruken av fjell- og skogsbeitene utgjør en viktig del av vår natur- og kulturarv. Seterlandskapet har derfor mange spor etter den allsidige og langvarige bruken av naturressursene. Her finnes en rekke bygninger og andre fysiske kulturminner som en gang hadde en viktig funksjon. I tillegg har vi en omfattende immateriell kulturarv, i form av stedsnavn, musikk og tradisjoner knytta til melkehåndteringen og livet på setra. Seterlandskapet har også store biologiske verdier og en biologisk kulturarv. Beitedyra har påvirka vegetasjonen i skogen og på fjellet og gitt et lysåpent kulturlandskap med gode levebetingelser for mange arter. Konkurransesvake arter som kattefot, orkidéer og søtearter har funnet seg til rette i seterlandskapet, sammen med en mengde fargerike beitemarkssopper.

Denne boka er rikt illustrert med bilder og tegninger og gir en introduksjon til seterbrukets historie og bakgrunn, samt natur- og kulturverdiene som er knytta til seterbruket. Den beskriver også situasjonen for seterbruket i Norge og Sverige i dag, og hvilket potensial denne tradisjonelle driftsmåten representerer for framtida. Hensikten med boka er å gi leseren bedre innsikt i og forståelse for seterbrukets betydning både historisk og i et framtidsperspektiv. Selv om boka først og fremst beskriver den norske kulturarven, så hentes også mange eksempler fra det svenske seterlandskapet – for det handler i stor grad om en felles natur- og kulturarv.De som søkte Seterlandskapet – historia, naturen og kulturen søkte også
Leica Geovid 10x42 R, M
Pris: 20570
Handbook of the Mammals of the World, vol. 3.
Pris: 1901
My Weigh iBalance M01
Pris: 3266
Folldal 1:50 000
Pris: 259
Fugler i skogen
Pris: 179
The Helm Guide to Bird Identification
Pris: 390
Nattens lydløse jegere
Pris: 298
Mammals of the Southern Cone
Pris: 259
Ryggsträngsdjur: Lansettfiskar–broskfiskar
Pris: 548
Tagghudingar–svalgsträngsdjur. Echinodermata–Hemichordata
Pris: 548Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Himmelkalenderen 2023
Artsmangfold i skog Norsk Flora
Stikkevepser i Norge Skjæreboka
Maur i Norge Hvem er den lille fuglen der?
Norske fugler Fugleguide for Lofoten og Vesterålen

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid