Home / Butikk / Fugler, dyr og hage / Humler og bier

Humler og bier

Mange av våre humler og bier har vist seg å være i tilbakegang. I overkant av 200 arter bier er påvist i Norge. Mange av dem har spesielle levemåter og krav til miljø. Særlig i nedbygde områder med tett bebyggelse har leveområdene forsvunnet.

Det viktigste du kan gjøre for hjelpe villbiene i ditt område er å sørge for at de kan finne næring. Alle bier trenger pollen eller nektar, men mange av artene er tilpasset helt spesielle blomster. For de fleste av de truede eller sjeldne artene, hjelper det lite med blomsterbed med fremmede hageplanter. Det er villenger med rikt plantemangfold av stedegne planter som utgjør den store forskjellen.

Men, alt er bedre enn asfalt og sterile gressplener, så det er viktig å bidra også med små tiltak. Et blomstrende seljetre kan gi viktig næring om våren. Løvetann er en populær blomst hos biene, så la noen av dem stå. Det utgjør en forskjell.

I tillegg til god næringstilgang er også et sted å bo, der egg og bielarver kan utvikle seg viktig. Også her har mange arter spesielle krav. Flertallet av biene er solitære. Det vil si at de ikke har noe bol. I stedet legger de noen få egg i hulrom som blir fylt opp med mat. Deretter må de klare seg selv. Hulrom i plantestilker, kvister og trær og ganger som graves ut i bakken er foretrukne løsninger.

Bolig til solitære villbier

Det er først og fremst solitære villbier av ulike slag vi kan hjelpe med å finne boliger. I velpleide boligområder med få naturlige hulrom, vil typiske insekthoteller være nyttige.

Biene er glad i varme, så heng dem gjerne i en soleksponert vegg. Det er ikke nødvendig med luksushotell. Bunter av rør eller kubber med dype hull vil også fungere. Ikke alle lokaliteter har aktuelle bie-arter, men på Sør- og Østlandet er det gode muligheter. Får du ikke tilslag, så flytt gjerne på bie-boligen. Ellers er det bra om de får stå mest mulig i fred.

Humlebol

De fleste humler har bol i bakken eller i andre hulrom. De bygger gjerne selve bolet inn i bolmateriale, og tar veldig gjerne i bruk gamle musebol. Noe de trolig kan lukte seg fram til. Ved å sette ut humlekasser med bolmateriale og gjerne rester av et gammelt musebol, er det mulig å få tilslag i en humlekasse. Akkurat som i fuglekasser, der trehumler kan slå seg til.

Vår erfaring er at det er lite poeng å sette opp kasser for humler ute i naturen. Der er det nok av alternativer. I hager og urbane miljøer derimot er det mer sannsynlig at det er behov, så forsøk gjerne å sette ut et bol, men regn ikke med at det blir okkupert hvert år. Om ikke annet kan det pynte opp i hagen.

Viser alle 10 resultater

  • Add to Wishlist

    Humler i Norge

    Kjennetegn, utbredelse og levesett

    Humler i Norge er en komplett og oppdatert oversikt over de norske humlene. Boka er skrevet av noen av Norges fremste humlekjennere, og er tilpasset alle nivåer.

    kr 300 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Insekthotell – Bee Barn

    Insekthotellet «BeeBarn» er et lite bie og småkryp hotell. Huset gir beskyttelse og overvintringsmuligheter, og skaper habitater som ofte mangler i velfriserte hager.

    kr 320 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Insekthotell 5-delt

    Insekthotellet har ulike seksjoner for å tilby boplass til ulike insekter. Mens rørene og hullene gir muligheter for yngling av solitære bier. Rommen i midten kan gi mulgheter for marihøner, gulløye og andre rovinsekter som lever av bladlus.

    kr 454 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Insekthotell –

    Dette elegante og enkle insekthotellet gir insektene et trygt sted og bo, og vil bidra til mer insektliv i hagen. Huset er produsert i FSC-tre, som betyr at trematerialene stammer fra bærekraftig produksjon.

    kr 207 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Insekthotell for solitære bier, liten

    Solitære bier av flere slag bruker hulrom for å legge egg. Bambusrør av ulike slag er et fint materiale som de gjerne benytter seg av, og som kan erstatte mangel på gode plasser i hagemiljøer uten døde trær og lignende.

    kr 139 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Insekthotell for solitære bier, stor

    Solitære bier av flere slag bruker hulrom for å legge egg. Bambusrør av ulike slag er et fint materiale som de gjerne benytter seg av, og som kan erstatte mangel på gode plasser i hagemiljøer uten døde trær og lignende.

    kr 186 Kjøp
  • Add to Wishlist
    Salg!

    Minikube for solitære bier

    Kube utformet for å tiltrekke solitære bier.
    Insekt habitat konstruert i holdbart FSC tømmer med individuelle celler.

    kr 139 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Humlebol i keramikk

    Pynt opp i hagen med dette flotte humlebolet, og hjelp samtidig humlene å finne et sted å bo.

    kr 413 Kjøp
  • Add to Wishlist
    Salg!

    Ynglekasse for solitære bier

    I tillegg til de mer kjente honningbiene finnes det en rekke mindre kjente villbier som lever solitært. De legger ett og ett egg uten noe bisamfunn, men artene er også viktige for biomangfold og blomsterpollinering. Denne kassen kan huse mange slike bier.

    kr 179 Kjøp
  • Add to Wishlist

    Plant for biene – SABIMAs plakat med bievennlige vekster

    Flott plakat med illustrasjoner av bievennlige planter du kan plante i din egen hage. Plantene er valgt ut av Sabima fordi de ikke sprer seg ut av hagen din og derfor ikke utrydder norske planter. Vakkert og miljøvennlig!

    kr 30 Kjøp
Handlekurv

Filtrer

ALDER

TEMA

SERIE

FORLAG

TIDSSKRIFT

BRIKKER

DELING (G)

DIAMETER HOVEDSPEIL

BRENNVIDDE (MM)

FARGE

MØNSTER

ART

STØRRELSE

FARGER

FORSTØRRELSE

SYNSFELT (M) V/1000M

NÆRGRENSE (M)

LYSSTYRKE

ARMERING

VANNTETT

PRISMETYPE

GARANTI (ÅR)

SENSOR OPPLØSNING (PX)

SKJERMOPPLØSNING (PX)

Pan/Tilt/Zoom

Nettverkstilkopling

ANTALL SEKSJONER

HØYDE (CM)

HØYDE SAMMENSLÅTT (CM)

INNBINDING

PAPIRVEKT

KAPASITET (G)

KAPASITET (KG)

LASTEKAPASITET (KG)

TYPE

MÅLESTOKK

PRODUSENT

SPRÅK

GRUPPE

GEOGRAFISK INDELING

ANTALL LOMMER

NETTLENGDE (M)

NETTHØYDE (M)

MASKEVIDDE (MM)

TRÅDTYKKELSE

VEKT (G)

PRIS