Home / Butikk / Fugler, dyr og hage / Humler og bier

Humler og bier

Mange av våre humler og bier har vist seg å være i tilbakegang. I overkant av 200 arter bier er påvist i Norge. Mange av dem har spesielle levemåter og krav til miljø. Særlig i nedbygde områder med tett bebyggelse har leveområdene forsvunnet.

Det viktigste du kan gjøre for hjelpe villbiene i ditt område er å sørge for at de kan finne næring. Alle bier trenger pollen eller nektar, men mange av artene er tilpasset helt spesielle blomster. For de fleste av de truede eller sjeldne artene, hjelper det lite med blomsterbed med fremmede hageplanter. Det er villenger med rikt plantemangfold av stedegne planter som utgjør den store forskjellen.

Men, alt er bedre enn asfalt og sterile gressplener, så det er viktig å bidra også med små tiltak. Et blomstrende seljetre kan gi viktig næring om våren. Løvetann er en populær blomst hos biene, så la noen av dem stå. Det utgjør en forskjell.

I tillegg til god næringstilgang er også et sted å bo, der egg og bielarver kan utvikle seg viktig. Også her har mange arter spesielle krav. Flertallet av biene er solitære. Det vil si at de ikke har noe bol. I stedet legger de noen få egg i hulrom som blir fylt opp med mat. Deretter må de klare seg selv. Hulrom i plantestilker, kvister og trær og ganger som graves ut i bakken er foretrukne løsninger.

Bolig til solitære villbier

Det er først og fremst solitære villbier av ulike slag vi kan hjelpe med å finne boliger. I velpleide boligområder med få naturlige hulrom, vil typiske insekthoteller være nyttige.

Biene er glad i varme, så heng dem gjerne i en soleksponert vegg. Det er ikke nødvendig med luksushotell. Bunter av rør eller kubber med dype hull vil også fungere. Ikke alle lokaliteter har aktuelle bie-arter, men på Sør- og Østlandet er det gode muligheter. Får du ikke tilslag, så flytt gjerne på bie-boligen. Ellers er det bra om de får stå mest mulig i fred.

Humlebol

De fleste humler har bol i bakken eller i andre hulrom. De bygger gjerne selve bolet inn i bolmateriale, og tar veldig gjerne i bruk gamle musebol. Noe de trolig kan lukte seg fram til. Ved å sette ut humlekasser med bolmateriale og gjerne rester av et gammelt musebol, er det mulig å få tilslag i en humlekasse. Akkurat som i fuglekasser, der trehumler kan slå seg til.

Vår erfaring er at det er lite poeng å sette opp kasser for humler ute i naturen. Der er det nok av alternativer. I hager og urbane miljøer derimot er det mer sannsynlig at det er behov, så forsøk gjerne å sette ut et bol, men regn ikke med at det blir okkupert hvert år. Om ikke annet kan det pynte opp i hagen.

Viser alle 11 resultater

 • Add to Wishlist

  Insekthotell – Bee Barn

  Insekthotellet «BeeBarn» er et lite bie og småkryp hotell. Huset gir beskyttelse og overvintringsmuligheter, og skaper habitater som ofte mangler i velfriserte hager.

  kr 316 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Insekthotell for solitære bier, stor

  Solitære bier av flere slag bruker hulrom for å legge egg. Bambusrør av ulike slag er et fint materiale som de gjerne benytter seg av, og som kan erstatte mangel på gode plasser i hagemiljøer uten døde trær og lignende.

  kr 198 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Insekthotell for solitære bier, liten

  Solitære bier av flere slag bruker hulrom for å legge egg. Bambusrør av ulike slag er et fint materiale som de gjerne benytter seg av, og som kan erstatte mangel på gode plasser i hagemiljøer uten døde trær og lignende.

  kr 141 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Insekthotell 5-delt

  Insekthotellet har ulike seksjoner for å tilby boplass til ulike insekter. Mens rørene og hullene gir muligheter for yngling av solitære bier. Rommen i midten kan gi mulgheter for marihøner, gulløye og andre rovinsekter som lever av bladlus.

  kr 398 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Insekthotell –

  Dette elegante og enkle insekthotellet gir insektene et trygt sted og bo, og vil bidra til mer insektliv i hagen. Huset er produsert i FSC-tre, som betyr at trematerialene stammer fra bærekraftig produksjon.

  kr 207 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Humlebol i keramikk

  Pynt opp i hagen med dette flotte humlebolet, og hjelp samtidig humlene å finne et sted å bo.

  kr 408 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Ynglekasse for solitære bier

  I tillegg til de mer kjente honningbiene finnes det en rekke mindre kjente villbier som lever solitært. De legger ett og ett egg uten noe bisamfunn, men artene er også viktige for biomangfold og blomsterpollinering. Denne kassen kan huse mange slike bier.

  kr 217 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Bikube for solitære bier – 24 hull

  Kube utformet for å tiltrekke solitære bier.
  Et interaktivt insekt habitat konstruert i holdbart FSC tømmer med individuelle celleskuffer som kan åpnes for inspeksjon og / eller renhold.

  kr 347 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Minikube for solitære bier

  Kube utformet for å tiltrekke solitære bier.
  Insekt habitat konstruert i holdbart FSC tømmer med individuelle celler.

  kr 162 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Bolmateriale til humler

  Dette spesielle reirmaterialet er utformet for å gi humlene en start på å lage et bol i humlekassene vi selger. Materiale er et medium som humlene kan lage sine bol og legge egg i.

  kr 49 Kjøp
 • Add to Wishlist

  Plant for biene – SABIMAs plakat med bievennlige vekster

  Flott plakat med illustrasjoner av bievennlige planter du kan plante i din egen hage. Plantene er valgt ut av Sabima fordi de ikke sprer seg ut av hagen din og derfor ikke utrydder norske planter. Vakkert og miljøvennlig!

  kr 30 Kjøp
Handlekurv

Filtrer

STØRRELSE

ALDER

TEMA

SERIE

SENSOR OPPLØSNING (PX)

NÆRGRENSE (M)

ANTALL LOMMER

ANTALL SEKSJONER

ART

ARMERING

BRENNVIDDE (MM)

BRIKKER

DELING (G)

DIAMETER HOVEDSPEIL

FARGE

FARGER

FORSTØRRELSE

GARANTI (ÅR)

GRUPPE

HØYDE (CM)

HØYDE SAMMENSLÅTT (CM)

INNBINDING

KAPASITET (G)

KAPASITET (KG)

KUNSTNER

TYPE

PRODUSENT

SPRÅK

GEOGRAFISK INDELING

VANNTETT

VEKT (G)

PRIS