Home / Butikk / Teleskop / Stjernekikkert / Stjernekikkert for nybegynnere

Stjernekikkert for nybegynnere

Min første stjernekikkert, hva skal jeg velge?
Når du skal velge en nybegynner stjernekikkert vil vi anbefale modeller som først og fremst er ganske enkle å bruke. De bør være relativt solide med et brukbart stativ, så bildet er rolig og det er lett å navigere.

Velg gjerne et teleskop med grei kvalitet fra 2500-5000 kr. Det er som regel lurere å kjøpe en rimelig stjernekikkert første gang, og heller sikte litt høyere når du har fått litt erfaring. Da risikerer du ikke å ende opp med et kostbart avansert teleskop med høy brukerterskel, som sjelden blir brukt.

Dag- og natteteleskop eller bare stjernekikking?

Du bør gjøre deg opp en mening om du bare skal bruke kikkerten om natten, eller om den også skal brukes til utsiktteleskop om dagen. Stjernekikkerter har ofte et speilvendt bilde og lite synsfelt som gjør dagkikking vanskelig.

Vårt førstevalg som kombinert utsiktteleskop om dagen og stjernekikkert om natten er Sky-Watcher Mercury 705. Dette er vår mest solgte stjernekikkert. Den har et vendeprisme som gir rettvendt bilde. Forstørrelsene 20x og 50x er velegnet så vel om dagen som om natten. Teleskopet har en overkommelig pris og fungerer godt som en nybegynner stjernekikkert.

Er det teleskopet kun aktuelt til astronomi på nattehimmelen er serien av Celestron StarSense Explorer stjernekikkerter vår fremste anbefaling. På disse kan du feste smarttelefonen å få hjelp til å finne fram på nattehimmelen, noe som ellers kan være temmelig plundrete for en nybegynner.

Den viktigste faktoren for å se mer og kunne bruke større forstørrelser, er å øke objektivdiameteren. Da slipper man inn mer lys og bildekvaliteten øker. En del modeller som Evostar og Startravel i samme modellserie som Sky-Watcher 705 er like enkle å bruke, men de er suksessivt større og gir et bedre bilde på større forstørrelser. Slik er det også med modellene i StarSense Explorer serien.

Fotografering og mer kunnskap

Det finnes ulike adaptere som du kan montere på en stjernekikkert som  gjør at du kan fotografere stjernehimmelen gjennom teleskopet. For nybegynnere er det enkleste bare å ta bildene med smarttelefonen. Den kan imidlertid være vanskelig å holde stabilt på plass for okularet. Vi anbefaler derfor gjerne Sky-watcher mobilfotoadapter. Det er rimelig og til stor hjelp.

For nybegynnere innen astronomi anbefaler vi gjerne boken 
Praktisk stjerneatlas
Komplett stjerneatlas på norsk for deg som ønsker å observere stjernehimmelen, himmelobjekter som er synlige et lite teleskop.

Stjernekikkerter for nybegynnere

Viser alle 9 resultater

Handlekurv

Filtrer

ALDER

TEMA

SERIE

FORLAG

TIDSSKRIFT

BRIKKER

DELING (G)

DIAMETER HOVEDSPEIL

BRENNVIDDE (MM)

FARGE

MØNSTER

ART

STØRRELSE

FARGER

FORSTØRRELSE

SYNSFELT (M) V/1000M

NÆRGRENSE (M)

LYSSTYRKE

ARMERING

VANNTETT

PRISMETYPE

GARANTI (ÅR)

SENSOR OPPLØSNING (PX)

SKJERMOPPLØSNING (PX)

Pan/Tilt/Zoom

Nettverkstilkopling

ANTALL SEKSJONER

HØYDE (CM)

HØYDE SAMMENSLÅTT (CM)

INNBINDING

PAPIRVEKT

KAPASITET (G)

KAPASITET (KG)

LASTEKAPASITET (KG)

TYPE

MÅLESTOKK

PRODUSENT

SPRÅK

GRUPPE

GEOGRAFISK INDELING

ANTALL LOMMER

NETTLENGDE (M)

NETTHØYDE (M)

MASKEVIDDE (MM)

TRÅDTYKKELSE

VEKT (G)

PRIS