Gå til hovedmeny

Lista      Nyhet! 

- landskap, historie og fugleliv

Pris: 398
Frakt på varen: 59,-
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 10+ på lager
Lista - landskap, historie og fugleliv gir et overblikk over landskapstypene, fuglene, plantene og verneområdene på Lista. Boka er rikt illustrert med bilder og kart.
Varenummer890001
Forlag/produsentAgder Forlag
ForfatterGeir Tufteland
Utgivelsesår2022-07
Antall sider294
Fotos - illustrasjonerFargefotos
InnbindingHeftet
ISBN9788269246414
SpråkNorsk

De som kjøpte Lista kjøpte også
Oceanic Birds of the World
Pris: 404

Lista, sørvest i Agder fylke, har landskap og naturtyper med særpreg; lange sandstrender, åpne jordbruksområder, våtmarker og lynghei. Farsund by er kommunesenter, med Borhaug og Vanse som to mindre tettsteder. Langs strendene vokser det store bestander av marehalm. Innenfor marehalmen finner vi en rekke urter. Noen av dem av dem danner flotte tepper av blomster om sommeren. I dalene ned mot indre fjorder vokser det frodig edelløvskog.

Arkeologiske funn indikerer at det har bodd mennesker her i steinalderen for 6-8000 år siden. Det er også funnet helleristninger og gjenstander som tidfestes til bronsealder. I jernalderen var Lista utvilsomt et bosatt område hvor det ble drevet jordbruk. Boka inneholder informasjon om arkeologiske funn fra disse periodene.

Før rikssamlingen eksisterte det en rekke kongedømmer i det landet som vi i dag kjenner som Norge. Et av disse kongedømmene het Agðir, og kongsgården lå sannsynligvis på Lista, på moreneryggen ved Huseby gård. Huseby ble i mellomalderen krongods og i dansketiden lensherrens residens. Siden vokste det frem et tettsted ved Sunde gård, som ble til ladestedet Farsund. Begivenheter på Lista er satt inn i en større kontekst og koblet til datidens storpolitikk, nasjonalt og internasjonalt.

Lista er internasjonalt kjent for å ha et rikt og variert fugleliv. Særlig om høsten myldrer det av fugler langs strendene og i våtmarkene. Store flokker stanser stanser opp for å raste før de fortsetter trekket over Nordsjøen og Skagerrak. Også om våren benytter mange fugler Lista som rasteplass før de fortsetter ferden videre nordover til hekkeområdene. Noen arter hekker i området, andre arter overvintrer. 

Mange av naturbiotopene på Lista er vernet nasjonalt som naturreservater, landskapsvernområder eller dyrevernområder. Noen av våtmarkene har i tillegg et eget vern som internasjonalt Ramsarområde.De som søkte Lista søkte også
Hvem er den lille fuglen der?
Pris: 129
Stickmyggor i Nordeuropa
Pris: 107
Mossor
Pris: 390
Det viktige treet
Pris: 300
Artsmangfold i skog
Pris: 200
Med urfolk i Sibir
Pris: 290
Systematisk oversigt over Danmarks fugle. 1800 - 2019
Pris: 659
Frøboka
Pris: 459
Dammen – perlen i kulturlandskapet
Pris: 290
Insektene i hagen
Pris: 375Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2023 Norske amfibier og reptiler
Insektene i hagen Frøboka
Artsmangfold i skog Hvem er den lille fuglen der?
Praktisk stjerneatlas Med urfolk i Sibir
Norsk lavflora i farger Mossor

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid