Få plasser igjen!
Turen vil bli avholdt i mai 2024, trolig fra ca 10. mai (avhengig av flyavganger).

På denne ukessturen til Estland opplever vi de lokale fuglene i tillegg til de som trekker igjennom på vei mot nord i mai. Med sin beliggenhet og frodige skoger og våtmarker har Estland en fin blanding av trekkfugl og lokale spesialiteter.
Turleder er Håkan Billing
Estland er det nordligste av de tre baltiske landene. Det lille, flate landet, mindre enn Finnmark, har store villmarksområder og et utrolig rikt fugleliv å by på. Mange østlige fuglearter gjør landet spesielt interessant for oss skandinavere.
Mer enn tjue prosent av arealet består av myrområder, og landet har godt om bjørn, gaupe og ulv. Foruten havørn og kongeørn bør vi få se både småskrikørn og storskrikørn. Stork er vanlig, og kanskje får vi også svartstork. Mange arter terner og rikser hekker også. Andre målarter er hvitryggspett og mellomspett.
TUROVERSIKT

Turbeskrivelse
Dag 1: Fremmøte Oslo lufthavn Gardermoen og ankomst Matsalu.
Etter ankomst Estland kjører vi til vestkysten, til Cape Põõsaspea. Her er det fint å spane etter sjøfugl og eventuelle trekkende småfugler. Blant ender bør vi kunne se bergand og stellerand. Både polarjo og fjelljo ses på trekk. Alkefugl hekker på Gotland, men ses også i disse områder. Deretter kjører vi sørover, til Haapsalu Tagalaht Bay. Ved denne byen er det et stort tårn, med utsikt over en våtmark i bukta.
Deretter er det ca. 30 minutter kjøring til Matsalu naturreservat. Matsalu Bay er en stor vik i Østersjøen, omkranset av store våtmarker og skog på tre sider. Vi begynner langs nordsida av reservatet, ved Põgari-Sassi. Det er en grunn vik hvor det ligger mye ender, gjess og vadere, vel verdt å bruke en del tid på; ofte også bra med rovfuglarter. Når vi føler oss ferdig med Põgari-Sassi og området rundt, kjører vi til Haeska og Tuulingu Guest House. Her innlosjerer vi oss for to netter, og inntar dagens middag. Det er et fugletårn rett ved overnattingsstedet, som også har et skjul for fuglefotografering.

Dag 2: Matsalu naturreservat.
Hele dagen går til å besøke ulike lokaliteter i Matsalu naturreservat. Vi begynner med grytidlig skåding rett utenfor der vi bor. Etter frokost får vi med oss lunsjpakker og drar til motsatt side av Matsalu Bay for en to–tre timers tur med kanalbåt i reservatet. Matpakkene inntar vi ved Matsalu National Park besøkssenter. Her får vi også se en film om reservatets mange naturkvaliteter og biomangfold. Resten av dagen går til å besøke ulike lokaliteter i reservatet.
Blant artene vi kan få se er dvergterne, svartterne, hvitvingesvartterne, enghauk, svømmesnipe, og sangere.
Etter middag på Tuulingu Guest House tar vi en liten kveldstur for å lytte til nattsangere i våtmarken.

Dag 3: Saaremaa.
Kort morgentur før frokost. Vi sjekker ut, og får med oss matpakker. Turen gå så til Saaremaa, Estlands største øy. Ferjeturen over tar 25 minutter, og byr på gode muligheter for å spane etter sjøfugl. Ferja legger til ved øya Muhu, en slags «forøy» til Saaremaa. Det to øyene er forbundet med en molo, hvor veien går. Der stopper vi et par steder, for det ligger ofte store flokker vannfugl på begge sider av moloen. Her inntar vi også våre lunsjpakker.
Deretter går turen på langs av øya, helt til vestsida, hvor vi innlosjerer oss på Loona Manor for to netter. Etter middagen gjør vi oss litt kjent med de nærmeste omgivelsene.
Saaremaa kan by på mange arter terner, som rødnebbterne, makrellterne, dvergterne, splitterne, rovterne, svartterne og hvitvingesvartterne.

Dag 4: Saaremaa til Sõrve fyr
Kort morgentur før frokost, for den som orker. Ved denne sida av øya ligger Vilsandi nasjonalpark, bestående av en gruppe geologisk interessante øyer. Vi sjekker fuglelivet langs kystveiene nordover. Så snur vi, og sjekker kysten sørover, hvor det er mange spennende viker med mye vannfugl. Lunsjpakkene inntas på et passende, natur- og fuglerikt sted.
Etter lunsjen kjører vi helt ned til sørspissen av Saaremaa, til Sõrve fyr. Dette er et spennende fugleområde, med mye vannfugl og småfugl. Det er flere steder med mulighet for sumprikse. Vi blir her til det er tid til å dra tilbake til Loona Manor for middag. Vi går tidlig til sengs denne dagen!

Dag 5: Saaremaa til Pärnu
Opp før soloppgang, kl. 04.00. Vi kjører tilbake til Sõrve fyr, for en opplevelse av når morgenen gryr nede ved fyret (værforbehold). Ved frokosttid er vi tilbake på Loona Manor, og sjekker ut.
Turen går nå tilbake med ferja, og sørover til byen Pärnu. Kystlinja utenfor byen er en stor våtmark med hele fire fugletårn. Vi inntar lunsjen i ett av tårnene, før vi fortsetter sørover til kystområdet ved Pikla og Kabli fuglestasjon. Disse kystnære våtmarkene byr på mange spennende arter. Kanskje får vi sitronerle, pirol, blåstrupe og det blir en del sangere. Hvis vi rekker, blir det også en tur innom den nærliggende mer enn 80 km2 store myra Tolkuse. Er vi heldige kan det bli slagugle.
Middag og overnatting blir på Kosmonautika, et tidligere feirested for russiske kosmonauter. Kanskje havner vi i Gagarin-huset? Stedet ligger rett ved stranda, med gode mulighet for å se på fugl. Egretthegre er vanlig mange steder. Estland har også lokaliteter med sumpsanger.

Dag 6: Tartu
Opp til frokost. Vi får med oss matpakker og kjører innover landet mot øst. Målet er områdene rundt byen Tartu. Vi blir møtt underveis av fugleguiden Uku Paal, som vil være med oss i dette området. Uku er medforfatter av boka Birding Estonia, og er en fantastisk god og erfaren guide. Han kjenner alle kriker og kroker, og vil sikte på å la oss få oppleve så mange estiske fuglearter som mulig.
Vi blir en natt på Hektor Design Hostel i Tartu. Like ved ligger en trivelig restaurant, som også vil lage lunsjpakker for oss.
Dag 7: Tartu til Lahemaa
Uku møter oss til frokost. Vi blir litt i Tartu-området. Er vi riktig heldige kan det bli småskrikørn og svartstork. Vi satser også på spetter som gråspett, hvitryggspett og mellomspett.
Vi setter så kurs mot nordre Estland, og Lahemaa naturreservat. Der er flere fugletårn, og bra med fugl av ymse slag.
Nesten helt opp i nord ligger Viinistu med Viinistu Art Harbour hotell, hvor vi skal bo den siste natten.

Dag 8: Lahemaa og hjemreise
Opp til frokost. Hele denne dagen sjekker vi ut det 725 km2 store naturreservatet Lahemaa. Vi får med oss matpakker fra hotellet. Kystlinjen er interessant, og kan by på spurveugle, ulike spetter, og mye sjøfugl. Etter å ha inntatt lunsjpakkene, kanskje ved et av fugletårnene ved kysten, setter vi kurs innover i Lahemaa. Her er store skoger og våtmarker, med et spennende fugleliv. Her hekker flere uglearter, som slagugle, lappugle og hubro. Vi må bare ha hellet på vår side! Andre arter er jerpe, storfugl, hvitryggspett, isfugl, fossekall og vintererle.
Ved middagstid kjører vi til restaurant Mermer, en drøy halvtimes kjøring fra hotellet, hvor vi får servert en avsluttende gourmetmiddag, og oppsummerer våre opplevelser.
Etter middagen kjører vi til Tallinn for returen til Norge.
Pris
Pris kr 17.500. Foreløpig pris. Kan endres ved svingninger i valutakurs eller annet uforutsett. (Se forøvrig reisevilkår)
I prisen inngår fly fra Oslo Gardermoen, lokal transport, ferje og avgifter i reservater. Videre inngår lokal guide, overnattinger og tre måltider per dag, inklusive én drikke per måltid. Innlosjering i Twin-/dobbeltrom.
Enkeltrom mot tillegg (Begrenset kapasitet, spør om pris).
Antall deltakere
13 deltakere pluss turleder(e).
Reisetidspunkt
Turen vil bli avholdt i mai 2024, trolig fra ca 10. mai (avhengig av flyavganger).
Transport
Fly Oslo – Tallinn t/r.
Lokal biltransport: Vi har god plass i en 22-seters minibuss (med egen sjåfør). Bussen har et stort bagasjerom.
Overnattingsfasiliteter
Overnattingsstedene holder god kvalitet. Sengetøy, håndkler etc. inngår. Innlosjering i dobbeltrom. Enkeltrom kan muligens fås mot pristillegg på noen av stedene, forutsatt kapasitet og ledige plasser.

Mat
Tre måltider per dag, inklusive en drikke per måltid er inkludert. Til middag alternativt et glass vin/øl, samt kaffe eller te. Alkoholholdige drikker betaler man selv.
Vær
Estland ligger rett øst for Oslo, og temperaturen er ganske lik. Det er vanlig med omvekslende vær, med sol og regn. Ta med regntøy!
Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

Helse
Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er som regel korte gåavstander i flatt terreng (Estland består av gammel havbunn, og landet er like flatt som Danmark).
Nødvendig utstyr
Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha og gjerne solbriller. Det blir en del kikking på lange avstander, over land eller hav, så teleskop kommer absolutt til bruk, hvis du har.
Vi anbefaler å ha med sitteunderlag, hansker og lue til natturer, samt liten tursekk og termos!

Annet
De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe Euro.
Sikkerhet/politikk: Estland regnes som trygt uten konflikter.
Påmelding
Hos Natur og Fritid AS. Send inn påmelding på skjemaet under. Vi får da en melding, som vi besvarer når påmeldingen er registrert.
Først til mølla-prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut, er påmelding uforpliktende.
Fyll ut skjema for å melde deg på turen.
Reisevilkår
NoF Travel reisevilkår (trykk på lenke)
Ved spørsmål, kontakt NOF-Travels turleder på Håkan Billing
Turleder
Håkan er født i 1953, og er oppvokst i Sverige. Han har til og med EU-pass, men har bodd i Norge siden 1976! Til daglig driver han det lille reklamebyrået Tenkehetta i Oslo. Håkan er leder for Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus og har arrangert en mengde turer i inn- og utland. Med busslappen og Oslo som base har Håkan blitt turledergruppens faste inventar på våre turer til Hornborgasjön, Øland, Falsterbo og Skagen der han opererer som sjåfør, turleder, fugleguide eller snakkemaskin, litt avhengig av hvem han ellers har assistanse av.
Artsliste
En artsliste over potensielle fugle- og pattedyrarter vil bli distribuert til deltagerne i forkant av turen.
Litteratur
Du vil greie deg godt med Gyldendals Store Fugleguide.
Boka Birding Estonia, skrevet av Margus Ots og Uku Paal, anbefales. Ny utgave 2020, ta kontakt hvis interessert. Pris ca. kr 350



