Hvilken kikkert skal jeg velge?

I denne guiden tar vi deg gjennom kikkertens ulike bruksområder, typer og spesifikasjoner, slik at du forhåpentligvis blir litt klokere før du skal ta et valg. Eksempler, råd og modeller er først og fremst tilpasset den som har moderat kjennskap til kikkerter fra før. For erfarne kikkertbrukere og deg som er interessert i toppmodeller og spesialkikkerter vil det komme egne guider.

Hva er en kikkert?

Ifølge snl.no er en kikkert «et optisk instrument som viser fjerne objekter med en forstørret synsvinkel, slik at de synes nærmere.» Med andre ord er kikkerten et hjelpemiddel som gjør at du kan se ting som er langt unna på nært hold. Det kan jo ofte være nyttig.

Hva betyr tallene på kikkerten?

Som du kanskje har lagt merke til har de fleste kikkerter to tall i sitt modellnavn. Tallene sier noe om forstørrelsen og størrelsen på objektivlinsen. Har du en kikkertmodell med tallet 10×50, betyr det at forstørrelsen er 10x og at diameteren på objektivlinsen er 50 mm. Men hva vil det egentlig si?

Forstørrelsen på 10x betyr at kikkerten bringer området/objektet du ser på 10 ganger nærmere. Med andre ord; hvis du ser en fugl på 100-meters avstand, virker det som den står 10 meter unna (100/10).

Bildet under illustrerer forskjellen på 8x og 12x forstørrelse fra samme avstand:

Størrelsen på objektivlinsen gir deg en indikasjon på hvor mye lys kikkerten slipper inn. Jo større diameter objektivlinsen har, jo lysere blir bildet du ser i kikkerten. Skal du for eksempel skal bruke kikkerten mye i skogen eller i skumringen, under dårligere lysforhold, kan det være en fordel å velge en kikkert som slipper inn mye lys.

Hva brukes en kikkert til?

En kikkert kan brukes til så mangt, men her tar vi deg gjennom de vanligste bruksområdene:

Kikkert til fuglekikking

Fuglekikking er en allsidig hobby der kikkerten er hovedinstrumentet. Siden formålet med fuglekikking ofte er å studere fugler på nært hold, krever dette en kikkert med god optikk, brukbar lysstyrke og raske og enkle funksjoner. Det er også en fordel at kikkerten er kompakt og enkel å bære med seg, og at den er vann- og duggtett.

Aktuelle forslag til modeller

 • Add to Wishlist
  Nikon Prostaff P3 10x42

  Nikon Prostaff P3 10×42 – Håndkikkert

  Nikon Prostaff P3 10×42 med førstørrelse på 10x og 42mm objektiv en standard modell med god lysstyrke. Prostaff P3 er Nikons nye og rimeligste takkant modeller.

  kr 2 490 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Nikon Prostaff P7 10x42 - Håndkikkert

  Nikon Prostaff P7 10×42 – Håndkikkert

  Nikon Prostaff P7 med førstørrelse på 10x og 42mm objektiv en standard modell med god lysstyrke. Optisk kvalitet er bedre enn Nikon Prostaff P3, men noe svakere enn neste hakk som er Nikon Monarch-modellene.

  kr 3 290 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Swarovski NL Pure 8x32

  Swarovski NL Pure 8×32 – Håndkikkert

  Swarovski NL Pure 8×32 er Swarovskis kikkerter til allround bruk. Helt unikt er synsfeltet som er langt større enn egne og andre merkers modeller. Dette gir en synsopplevelse utover det vanlige. Ny unik form og fokusering gir ergonomi i toppklasse.

  kr 28 700 Velg alternativ
 • Add to Wishlist
  Swarovski NL Pure 10x42

  Swarovski NL Pure 10×42 – Håndkikkert

  Swarovski NL Pure 10×42 er Swarovskis nye (2020) toppmodell til allround bruk. Helt unikt er synsfeltet som er langt større enn egne og andre merkers modeller. Dette gir en synsopplevelse utover det vanlige. Ny unik form og fokusering gir ergonomi i toppklasse.

  kr 34 800 Kjøp

Kikkert på hytta

Mange har en kikkert stående på hytta for å observere forbipasserende båter, dyreliv og annet. Da trenger du gjerne ikke investere i den dyreste kikkerten, men velge en kikkert som er litt større, lett å holde og enkel å bruke. Velg gjerne en lett 8x kikkert hvis du vil ha den med mye rundt eller en 10x hvis det er åpent med store avstander.

Aktuelle forslag til modeller

 • Add to Wishlist
  Salg! Focus Outdoor 8x32

  Focus Outdoor 8×32

  Focus Outdoor er en kikkertserie som gir deg god verdi for pengene i mange år. En vanntett kikkert med kraftig gummikledning som gir et godt grep og en økt beskyttelse mot støt.

  kr 798 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Nikon Aculon A211 8x42 - Håndkikkert

  Nikon Aculon A211 8×42 – Håndkikkert

  Klassisk rimelig porrokikkerter med prisgunstig optikk i gummiert utførelse. Utmerket allround kikkert for sport og fritid i mellompris klassen. 8x modellen er velegnet for alle brukergrupper pga stort synsfelt og moderat forstørrelse.

  kr 1 590 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Nikon Prostaff P3 8x30

  Nikon Prostaff P3 8×30 – Håndkikkert

  Nikon Prostaff P3 med førstørrelse på 8x og 30mm objektiv en standard modell med god lysstyrke. Prostaff P3 er Nikons nye og rimeligste takkant modeller.

  kr 1 788 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 - Utsiktskikkert

  Nikon Aculon A211 zoom 10-22×50 – Utsiktskikkert

  ACULON A211 er en klassisk standard kikkertmodell med zoom gir utmerket optisk ytelse til en attraktiv pris. Linser med flerlagsbelegg og utvalg av objektiver med stor diameter gir eksepsjonelt klare bilder og bredt synsfelt.

  kr 2 249 Kjøp

Kikkert i båten

Det kan være lurt å ha en kikkert stående i båten for å kunne se og oppdage fartøy, skjær eller gjenstander som ligger i sjøen. På sjøen kan det være viktig å observere ting i halvmørket. Da trenger du ikke en kikkert med brukbar forstørrelse, men særlig god lysstyrke. En kikkert på sjøen bør være vann-og duggtett. Flere båtkikkert har spesialfunksjoner som kompass eller avstandsskalaer, men det viktigste er at optikken er god. Det finnes flytereimer til kikkerter, noe som kan være smart å ha i båt.

Kikkert til jakt

På jakt bruker du kikkerten til å skaffe deg oversikt og informasjon om omgivelsene. Ute i felt er det derfor hensiktsmessig at kikkert ikke er for stor. Den bør være enkel å ta med seg og lett å betjene ved siden av annet utstyr. Den bør også være litt robust og tåle en dult, samt regn- og fuktighet. For enkelte typer skumringsjakt vil det kunne være behov for mer lyssterke kikkerter som 8×42 eller 8×50 og oppover. Da kan også termiske kikkerter være aktuelle.

Aktuelle forslag til modeller

 • Add to Wishlist
  Salg! Focus Explore 8x32 - Håndkikkert

  Focus Explore 8×32 – Håndkikkert

  Focus Explore serien er en typiske allround kikkerter. De har god optikk og er rimelig robuste. Kikkerter til en rimelig penge, velegnet i felt, i båten eller på hytta. 8×32 modellen er kompakt, lett og har godt synsfelt.

  kr 1 195 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Nikon Prostaff P7 8x42 - Håndkikkert

  Nikon Prostaff P7 8×42 – Håndkikkert

  Nikon Prostaff P7 med førstørrelse på 8x og 42mm objektiv en standard modell med god lysstyrke. Optisk kvalitet er bedre enn Nikon Prostaff P3, men noe svakere enn neste hakk som er Nikon Monarch-modellene.

  kr 3 090 Kjøp
 • Add to Wishlist
  Carl Zeiss Terra ED 10x42 - Håndkikkert

  Carl Zeiss Terra ED 10×42 – Håndkikkert

  Carl Zeiss Terra ED 10×42 er en lyssterk kikkert med god forstørrelse. Denne passer godt til fuglekikking, jakt, opplevelser i naturen og utendørsaktiviteter.

  kr 6 490 Kjøp

Termisk kikkert til natt eller søk

En termisk kikkert, eller varmesøkende kikkert, er godt egnet til bruk på natten eller ved dårlig sikt. Denne typen kikkert bruker varmestrålingen fra levende vesener og måler temperatur i stedet for vanlig lys. Slik er det enklere å drive oppsøking av skadet vilt, finne reir som er i fare, og lete etter bortkomne dyr og mennesker.

Hvilke typer kikkerter finnes?

Vi har to typer kikkertkonstruksjoner som er vanlig. Porroprismekikkerter er den klassiske måten å lage kikkerter på. Takkantprisme-kikkertene som er smalere er i dag den mest vanlige konstruksjonen.

Porrokikkert

En porroprismekikkert er gjerne et billigere alternativ til god optikk. Dette fordi den har en enklere innvendig konstruksjon. Disse tradisjonelle kikkertene er gjerne tyngre, litt klumpete og mindre robust, og derfor ikke så praktisk å ha med seg ute i felt. Porroprisme-kikkerter kjennetegnes ved sin brede form, der frontobjektivene har relativt stor avstand mellom hverandre. Det kan gi litt mer dybdefølelse i bildet.

Takkantkikkert

En takkantkikkert er normalt smal og rett i formen. Den er mer kompakt og ergonomisk enn porroprismekikkerter. Takkantkikkertene har et innvendig fokussystem som gjør dem mer robuste. Dette i tillegg til den smale formen gjør dem til velegnede feltkikkerter som tåler en støyt.

Kikkerten har et mer komplisert optisk system. Dette gjør at man bør litt opp i pris for å få en god kikkert. Takkantkikkerter er særlig godt egnet for fuglekikking, jakt og annen feltbruk, men også holdbare modeller som fungerer til all bruk.

I tillegg til vanlige håndkikkerter er også lommekikkerter og monokikkerter populære modelltyper

En lommekikkerten er i prinsippet bare en liten kikkert som veier lite, slik at du enkelt kan ta den med deg på tur, sport eller reise. Mange av dem er sammenleggbare. Dette sammen med at de skal være gode å holde, gjør at midtseksjonen ofte er laget annerledes enn for vanlgie kikkerter.

Ulempen med små kikkerter er at objektivlinsene blir små . Det betyr at de har begrenset lysstyrke og dermed vanskeligere å se farger og kontraster med, under dårlige lysforhold. Vi anbefaler derfor 8x forstørrelse, da dette gir relativt bedre lysstyrke.

Monokular kikkert

Dette er enøyde, små lommekikkerter. Denne type kikkert er for deg som trenger tilgang på en kikkert, men som vil minimere størrelse eller vekt på utstyret.

Hvordan velge riktig kikkert?

Når du skal velge en kikkert er det en del faktorer du bør kjenne til. Under har vi listet opp de viktigste tingene du burde tenke over:

Synsfelt

Kikkertens synsfelt forteller deg hvor bredt du ser gjennom kikkerten på en avstand, ofte oppgitt på 1000 m. Gode kikkerter gir et godt synsfelt ut i kantene. Dette kan være nyttig på blant annet ved jakt og fuglekikking. Fugler og dyr forsvinner fort ut av synsfeltet ditt hvis det ikke er bredt nok. Generelt er det slit at jo større forstørrelse du har på kikkerten, jo mindre synsfelt får du. Enkelte dyrere kvalitetskikkerter har imidlertid svært godt synsfelt også på modeller med stor forstørrelse.

Lysforhold

Hvordan er lysforholdene der du skal bruke kikkerten mest? Dette er av stor betydning. Dersom du skal bruke kikkerten på fjellet eller ved kysten, kan du med fordel velge en 10x kikkert da avstandene er store og terrenget åpent og lyst. Skal du bruke kikkerten mest i skogen derimot, der det gjerne er dårligere lysforhold, kan det være lurt å velge en 8x kikkert – da denne slipper inn mer lys.

Vekt

Hvis du skal bruke kikkerten til fuglekikking eller jakt, er det en fordel at den ikke er altfor tung å bære på. Dette er derimot ikke et like stort problem om du skal ha den stående på hytta. Det er likevel viktig å huske på at store og lette kikkerter ofte har billige linser da kvalitetsglass er tungt. Lette kikkerter kan derfor bety dårligere optikk og kvalitet. Vekten på kikkerten blir derfor en vurderingssak opp mot bruksområde og ønsket kvalitet.

Hvordan fungerer en kikkert?

Hensikten med å bruke en kikkert er å bringe ting nærmere, for eksempel en fugl. Problemet for oss mennesker er at gjenstander som er små eller langt borte opptar veldig liten plass i netthinnen i øyet vårt, slik at vi ikke kan se detaljene. En kikkert løser dette problemet ved å samle lyset fra fuglen vi vil se gjennom kikkertobjektivet, i et bildepunkt inne i kikkerten.

Dette bildet forstørres så opp igjen på netthinnen vår via okularlinsen, som ligger rett foran øyet vårt i kikkerten. Når bildet av fuglen gjennom linsen dekker hele netthinnen, kan vi se fuglens detaljer med hele øyet vårt. Hvor godt vi ser detaljene vil avhenge av størrelsen på kikkertens objektiv og kvaliteten på glasset, linsecoatingen og linsene i kikkerten.

Ulike spesifikasjoner på en kikkert

Kikkerter har en rekke spesifikasjoner det kan være vanskelig å forstå seg på. Under tar vi deg derfor gjennom de viktigste aspektene du burde kjenne til:

Forstørrelse

Forstørrelse er en av de viktigste tingene du burde tenke på når du velger en kikkert. Forstørrelsen er det første tallet du ser spesifisert på kikkerten. Hvis det er 20x forstørrelse på 100 meter, vil det si at du ser objektet som at avstanden skulle vært 5 meter. Med andre ord kommer du 20 ganger nærmere.

En god “allround” kikkert har ofte en 8x forstørrelse.

Siden hovedgrunnen til at du bruker en kikkert er at den forstørrer, er det gjerne ønskelig med størst mulig forstørrelse. Det er imidlertid viktig å huske på at lysstyrke, oppløsning, synsfelt og dybdeskarphet går ned jo mer du forstørrer.

Objektivdiameter og lysstyrke

Kikkertens objektivdiameter er det andre tallet du ser spesifisert på kikkerten, for eksempel 42. Objektivlinsens diameter er da = 42 millimeter. Jo større objektivlinse kikkerten har, jo mer lys slippes inn. Dette er viktig å ta stilling til, særlig om du skal bruke kikkerten under dårligere lysforhold.

Øyeavstand

For at du skal se hele kikkertbildet på en god måte er det viktig at avstanden fra okularlinsen (øyelinsen) på kikkerten til ditt øye, øyeavstanden, er korrekt. Når du ser inn i en kikkert skal du føle at “du er inne i bildet”. Øyeavstanden på kikkerten kan justeres inn og ut ved å vri kappen (øyerøret) rundt linsen opp og ned, ofte mellom 8-20 mm. Dersom du bruker briller, anbefales det at du skrur okularkappene helt ned.

Illustrasjonsbilde av kikkert

Vekt

Som tidligere nevnt er vekten på kikkerten et viktig element du må ta med i vurderingen. En lommekikkert veier ofte rundt 200-300 gram, opptil en halv kg. Fullverdige kikkerter til bruk i felt veier gjerne fra 500-900 gram.

Nærgrense

Kikkertens nærgrense forteller deg hva som er den korteste avstanden kikkerten kan skarpstilles på. Dette er greit å vite dersom du skal studere detaljer på mindre eller nære objekter, som fugler eller sommerfugler.

Vann- og duggtett

I noen tilfeller kan det være en stor fordel at kikkerten er vann- og duggtett, særlig hvis du skal bruke den ute i felt når det regner eller er kaldt. Vann- og duggtette kikkerter er fylt med nitrogen, som betyr at de er hermetisk lukket og at luften ikke kan kondensere på linsene innvendig i selve kikkerten.

Synsfelt

Kikkertens synsfelt forteller deg hvor bredt du ser gjennom kikkerten på en avstand, ofte oppgitt på 1000 m. Gode kikkerter gir et godt synsfelt ut i kantene. Dette kan for eksempel være nyttig på blant annet jakt, der dyret fort kan løpe ut av synsfeltet ditt hvis det ikke er bredt nok. Jo større forstørrelse du har på kikkerten, jo mindre synsfelt får du. Et synsfelt på under 100 meter regnes som et smalt synsfelt.

Hvis det står oppgitt at kikkerten har et synsfelt på 143 m v/ 1000 m, betyr det at du ser venstre-høyre bredde på maksimalt 143 m når du observerer noe på en 1000-meters avstand.

Flatfield

Flatfield er en kvalitetsfunksjon som gjør at du får ytterligere kantskarphet. I tillegg til at det gir et behagelig bilde vil en flatfield-funksjon gjøre at du enklere kan observere, oppdage og bruke hele synsfeltet.

Naturlig fargegjengivelse

Naturlig fargegjengivelse vil si hvor autentisk og naturtro fargene du ser gjengis gjennom kikkerten. Lysbryting og ulik kvalitet på linsemateriale og coating gjør at bildet i ulike modeller varierer i farge. Det finnes flere typer objektivlinser som korrigerer og begrenser fargefeil.

Coating

Coating bidrar til at lyset som går gjennom kikkerten blir bedre bevart. I tillegg bidrar coating til å redusere refleksjon og gjør at du i større grad unngår forstyrrelser i bildet.

Oppsummering

Det er en rekke faktorer du burde tenke over før du bestemmer deg for hvilken kikkert du skal velge. Kikkerter har et bredt spekter av bruksområder, fra hardere og mer proff bruk som naturoppsyn og fuglekikking, til enklere bruk på hytta, i båten og på reise. Dette er igjen med på å avgjøre hvilke spesifikasjoner ved kikkerten du burde legge ekstra vekt på.

Tallet som står oppgitt på kikkerten forteller deg hvor stor forstørrelse og objektivdiameter den har. Dersom tallet er 10×42, vil det si at kikkerten har en 10x forstørrelse, som betyr at du ser objektet/området som det skulle vært på 10 meters avstand. Det vil også si at kikkerten har 42 mm i objektivdiameter, som gir deg en indikasjon på hvor mye lys som slippes inn i kikkerten.

De viktigste faktorene du burde tenke over når du velger kikkert er synsfelt, lysforhold og vekt. Men også andre faktorer som nærgrense, hvorvidt den er vann- og duggtett og naturlig fargegjengivelse vil kunne påvirke kvaliteten du opplever når du bruker kikkerten.

Dersom du ønsker å bruke kikkerten til fugletitting eller jakt anbefales gjerne takkantkikkerter, da disse er mer kompakte, ergonomiske og tåler hardere bruk. Skal du derimot ha kikkerten stående på hytta eller i båten, kan du med fordel velge en porro prismekikkert, da disse passer til mer forsiktig bruk, samtidig som du får god optikk.

Handlekurv