Pantanal, Brasil – NoF Travel tur, august 2025

Fullbooket – nå venteliste!

På denne 10 dagers turen besøker vi Pantanal i Brasil. Pantanal er verdens største våtmarkssystem og et fantastisk område for fugler og pattedyr kjent for fargerike arapapegøyer, kaimaner og jaguarer.

Fuglekikking er en hovedaktivitet på NoF travels turer, i så måte er Pantanal en fantastisk mål med sin artsliste på langt over 500 fuglearter. Her venter vi å se verdens største papegøye, hyasintara. Vi vil også besøke en koloni med grønnvingeara. Det skal være en fantastisk opplevelse der de våkner opp på hekkeplassen i et synkehull. Listen er lang over spesielle fuglearter, men blant de litt mer spektakulære finner vi stornandu, jabirustork, dvergsvømmerikse og solrikse. Det er også mange uvanlige pattedyr å se i Pantanal, og blant disse forventer vi å finne jaguaren. I tillegg er kjempeoter og kjempemaursluker arter vi håper å få se.

Turleder er Terje Axelsen

Hyasintara (Anodorhynchus hyacinthinus) - Photo Ciro Alba

Reiseoperatøren er Brazil Birding Experts som vi har brukt på fire tidligere turer. De er absolutt blant de beste operatører vi har brukt. Alt fra mat, losji og guider har vært fantastisk på alle turene.

Vi har laget et foreløpig dagsprogram. Det kan bli mindre justeringer i programmet.

Turen dag for dag

Dag 0: Avreise fra Norge til Sao Paolo, Brasil og videre til Pantanal

Denne dagen går med til å komme fra Sao Paolo til Campo Grande med innenlandsfly hvor turen starter. Vi overnatter her for å starte kjøreturen neste morgen.

Dag 1:  Campo Grande til Aquidauana

Vi forflytter oss fra Campo Grande til Aquidauana/Pousada Aguapé  (http://www.pousadaaguape.com.br/) en kjøretur på ca. 3 timer (200 km).

Områdebeskrivelse: Pousadaen er en gammel farm som har vært eid av den samme familien i mer enn 150 år. Farmen har en rekke ulike habitater og det er registrert omtrent 300 arter her. Vi bor på farmen i den hyggelige Pousada Aguapé. Stedet er perfekt for å akklimatisere oss med været og den lokale maten. Ved frokost restauranten er det satt ut matere til fuglene. Det gir oss en god mulighet til å fotografere noen av de fargerike, lokale fuglene. Vi kjører rundt i området på eksklusive safariturer og ut på flere båtturer. For de som er interesserte i pattedyr er dette beste stedet for å se kjempemaursluker.

Av arter vi håper å se, finner vi: chacohokko/Chaco Chachalaca (Ortalis canicollis), hyasintara/Hyacinth Macaw (Anodorhynchus hyacinthinus), blåpanneamazon/Turquoise-fronted Parrot (Amazona aestiva), amerikaslangehals/Anhinga (Anhinga anhinga), jabirustork/Jabiru (Jabiru mycteria), nendayparakitt/Nanday Parakeets (Aratinga nenday), ildvingeparakitt/Blaze-winged Parakeets (Pyrrhura devillei), hvitpannespett/White-fronted Woodpecker (Melanerpes cactorum), tocotukan/Toco Toucan (Ramphastos toco), stortreløper/Great Rufous Woodcreeper (Xiphocolaptes major), hjelmmanakin/Helmeted Manakin (Antilophia galeata), hvitgumptanagar/White-rumped Tanager (Cypsnagra hirundinacea), skjeggtyrann/Bearded Tachuri (Polystictus pectoralis), rødhodetrupial/Scarlet-headed Blackbird (Amblyramphus holosericeus) og mange andre.

Overnatting Pousada Aguapé.

Ramphastos toco (Toco-Toucan), Photo Caio Brito
Tocotukan, Ramphastos toco, Photo Caio Brito

Dag 2: AquidauanaPousada Aguapé.

Hele dagen samme sted som foregående, rundt Pousada Aguapé. Overnatting Pousada Aguapé.

Dag 3: Buraco das Araras

Forflytting til JARDIM. En tur på 230 km som tar rundt 3,5 timer.

Områdebeskrivelse: Buraco das Araras er et privat landområde på omtrent 100 hektar. Området består for det meste av tropisk savanne (Cerrado) og omtrent 30% av området er vernet ved en føderal lov. I området finner vi et av de største synkehullene i Latinamerika. Synkehullet er mer enn 100 meter dypt har en omkrets på 500 meter. Her finner vi grønnvingearaen som vi håper virkelig vil gi oss et show. Området har en meget god infrastruktur med rundt 900 meter med stier. Langs stiene finner vi flere gode utkikkspunkter. Fra disse punktene kan vi observere og fotografere papegøyene mens de flyr rundt i synkehullet. Det blir garanter mye farge og en fantastisk opplevelse.

Vi bor på et hotell inne i byen Jardim som er 30 minutter unna papegøyene.

Artene vi håper å finne her er: Hovedarten her er grønnvingeara/Red-and-green Macaw, krøllhokko/Bare-face Curassow (Crax fasciolata), kortnebbtinamu/Small-billed Tinamou (Crypturellus parvirostris) og flere andre.

Ara chloropterus, Red and green Macaw. Photo Caio Brito.
Grønnvingeara, Ara chloropterus, Photo Caio Brito.

Dag 4: Jardim – Cuiaba.

Forflytting til Campo Grande (240 km og ca. 3 timer kjøring) og fly til Cuiaba (1 time 30 minutter). Overnatting i Cuiaba.

Dag 5: Pousada Piuval

Forflytting til Pousada Piuval (https://pousadapiuval.com.br/).

Områdebeskrivelse: Som de fleste andre Pousadaer i Pantanal er dette en gammel farm som nå driver økoturisme. De har masse ulike stisystemer og fotosafarier gjennom en rekke av de ulike habitatene Pantanal tilbyr. Her får man gode sjanser for å se en rekke uvanlige fugler og flere uvanlige pattedyr. De har også ei bukt i Bento Gomes elven hvor det er mulig å se en rekke våtmarksfugler. Vi kan også reise ut med båt i området når vannstanden er riktig.

Arter vi leter etter her: stornandu/Greater Rhea (Rhea americana), solrikse/Sunbittern (Eurypyga Helias), fagerspett/Pale-crested Woodpecker (Celeus lugubris), rødmaskeibis/Bare-faced Ibis (Phimosus infuscatus), sotklarisse/Black-fronted Nunbird (Monasa nigrifrons), hvittøylestifthale/White-lored Spinetail (Synallaxis albilora), gråtopptornskrike/Rufous Cacholote (Pseudoseisura unirufa), storpotu/Great Potoo (Nyctibius grandis), amrikahubro/Great Horned Owl (Bubo virginianus), og mange andre.

Heliornis fulica (Sungrebe), photo Caio Brito
Dvergsvømmerikse, Heliornis fulica, photo Caio Brito

Dag 6: Pousada Piuval

Hele dagen samme sted som foregående, rundt Pousada Piuval. Overnatting Pousada Piuval.

Dag 7: Porto Jofre

Forflytting fra Piuval til Porto Jofre (120 km og 3 timer). Overnatting: hotell i Porto Jofre http://portojofre.com.br/ eller Pousada Porto Jofre – https://www.pousadaportojofre.com.br/.

Områdebeskrivelse: Byen ligger ved enden av Transpantaneira veien ved Cuiaba elven. Området har en av de høyeste tetthetene av jaguar i hele Latinamerika. Her er det omtrent 8 jaguar pr. 100 kvadratkilometer. I dag blir det ansett for å være en av de beste stedene i hele verden for å fotografere jaguar. På vei til Porto Jofre vil vi bevege oss langs Transpantaneira veien. Langs denne veien er det mange muligheter til å fotografere det rike dyr- og fuglelivet i området.

Arter vi er på jakt etter her: Stjerna her er ikke en fugl, men den fantastiske jaguaren. Det er også gode sjanser for å se kjempeoter her. Videre dvergsvømmerikse/Sungrebe (Heliornis fulica), gråsaltator/Blue-gray Saltator (Saltator coerulescens), dryadenatthauk/Band-tailed Nighthawk (Nyctiprogne leucopyga), amerikaslangehals/Anhinga (Anhinga anhinga), fiskevåk/Black-collared Hawk (Busarellus nigricollis), revestifthale/Rusty-backed Spinetail (Cranioleuca vulpina) og mange andre.

Panthera onca (Jaguar), Photo Caio Brito
Jaguar, Panthera onca, Photo Caio Brito

Dag 8: Porto Jofre

Hele dagen samme sted som foregående, rundt Porto Jofre. Overnatting Porto Jofre.

Dag 9: Porto Jofre – Pantanal Mato Grosso

Morgenen i Porto Jofre og forflytting til Pantanal Mato Grosso (85 km og 2 timer).

Overnatting: https://hotelmt.com.br/pantanal-mato-grosso-hotel

Områdebeskrivelse: Hotellet ligger nydelig ved elven Pixaim (sjekk linken over) og er vårt siste stoppested på reisen i Pantanal. Her vil vi gå ut med båt og vandre langs flere gode stier også med et fugletårn.

Spesialiteter i området: sverdhegre/Agami Heron (Agamia agami), olivenisfugl/Green-and-rufous Kingfisher (Chloroceryle inda), bronseisfugl/American Pygmy Kingfisher (Chloroceryle aenea), hvittippmaurfugl/Band-tailed Antbird (Hypocnemoides maculicauda),  og med litt hell kan vi også finne sikksakkhegre/Zigzag Heron (Zebrilus undulatus) og mange andre.

Dag 10: Morgenen i Pompeu og forflytting til Serra Da Canastra

Avreise Pantanal Mato Grosso og transport til Cuiaba (170 km og 3 timer).

Herifra går turen enten hjem med fly, eller til en forlengelse i annet område.

Stilpnia cayana, photo Caio Brito
Topastanagar, Stilpnia cayana, photo Caio Brito

Pris

Pris ca 58.000. Foreløpig noe usikker pris. Kan endres ved svingninger i valutakurs eller annet uforutsett. (Se forøvrig reisevilkår) Enkeltrom mot tillegg kr 8000.

Prisen inkluderer:

 • All overnatting i dobbeltrom også overnattingen i Campo Grande Dag 0.
 • Alle måltider og en enhet (alkoholholdig) drikke pr. måltid.
 • All transport med båt, buss, 4×4 mm.
 • Alle «safari» turer på lodgene vil være eksklusive kun for våre deltagere.
 • Reiseleder og lokale guider.
 • Alle inngangspenger.
 • Mineralvann og snacks på hele reisen.

Prisen inkluderer ikke:

 • Ekstra alkoholholdig drikke.
 • Flyreiser. (Intern flyvning i Pantanal har prisantydning kr1000-1500).
 • Personlige utlegg som klesvask mm.

Antall deltakere

Vi kan maksimalt ha med 9 deltakere. Turen kan arrangeres med færre deltakere, men prisen vil da justeres noe (8 deltakere +4 %, 7 deltakere + 9 % osv.).

Reisetidspunkt

Turen vil bli avholdt 15–25 august 2025. I tillegg kommer reise til og fra Norge i hver ende.

Xiphocolaptes major (Great Rufous Woodcreeper), photo Caio Brito
Stortreløper, Xiphocolaptes major, photo Caio Brito

Transport

I Brasil er det transport med bil, minibuss eller jeep og en etappe med innenlandsfly. Reisen starter i prinsippet i Campo Grande og avsluttes i Cuiabá. Flyreisen T/R fra Norge til Pantanal er ikke inkludert i selve turen. Fly tur/retur fra Oslo Gardermoen vil bli tilbudt fra et samarbeidende reiseselskap.

Overnattingsfasiliteter

Overnattingsstedene på våre turer holder god kvalitet. På våre turer vil vi imidlertid alltid være prisgitt hvilke hoteller og lodger som finnes nær de aktuelle nasjonalparkene og fugleområdene vi besøker. Praktiske reiseruter og mulighet for å komme ut i naturen tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å maksimere naturopplevelsene har alltid prioritet. Enkeltrom kan fås mot pristillegg, forutsatt kapasitet og ledige plasser.

Mat

Under oppholdet (fra Campo Grande til Cuiabá) inngår frokost, lunsj og middag hver dag. Vann/mineralvann er stort sett inkludert. God kvalitet på maten. Alkoholholdige drikker betaler man selv. Med bakgrunn i turprogrammet og fasiliteter underveis kan det tidspunkt for måltidene og variere en del. Det kan være lurt å ha litt nøtter eller lignende for hånden for den som har behov for å fylle jevnt på med energi.

Jabiru
Jabirustork, Jabiru mycteria, photo Caio Brito.

Vær

Etter norske forhold vil det være godt og varmt. Tips om påkledning vil komme til påmeldte deltakere.

Fotografering

Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, og god anledning til å fotografere. Vi har imdlertid ikke foto som prioritert hovedaktivitet, så gruppens bevegelser kan være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

Helse

Vi beveger oss i rolig tempo, men da vi er tidlig oppe og har relativt lange økter bør du ha middels god helse og kunne være i felt 5-6 timer av gangen uten at det blir for tungt.

Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontake fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv. Deltakerne er selv ansvarlig for å være fullvaksinert med hensyn på korona, ha tilgang til nødvendig oppdatert vaksinesertifikat i henhold til landets innreisekrav. Mangel på vaksinering/sertifikat der deltakeren ikke har sørget for å oppfylle innreisekrav og blir avvist ved avreise vil ikke bli refundert.

Se Folkehelseinstituttets råd for Brasil
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/nord-amerika-sor-amerika-og-karibia/

Nødvendig utstyr

Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy.

Paroaria capitata, Photo Caio Brito
Gulnebbkardinal, Paroaria capitata, photo Caio Brito

Annet

De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe brasiliansk valuta.

Sikkerhet/helse: Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.

Språk: Portugisisk er offisielt språk. Våre lokale guider snakker engelsk og lokale dialekter.

Påmelding

Hos Natur og Fritid AS. Send inn påmelding på skjemaet under. Vi får da en melding, som vi besvarer når påmeldingen er registrert.

Først til mølla-prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut, er påmelding uforpliktende.

Fyll ut skjema for å melde deg på turen.

  Reisevilkår

  NoF Travel reisevilkår (trykk på lenke)

  Nyctibius griseus (Common Potoo), photo Caio Brito
  Fløytepotu, Nyctibius griseus, photo Caio Brito

  Turleder

  Norsk turleder er Terje Axelsen. Han har vært turleder for NoF Travel tidligere og har en bred erfaring med fugleturer i utlandet og Sør-Amerika som reisemål. Han har bl.a. vært i Brasil 7 ganger og Costa Rica. Brazil Birding Experts er ansvarlig for guiding og all praktisk gjennomføring i Brasil.

  Artsliste

  En opparbeidet liste for det aktuelle tidspunkt over potensielle fugle- og pattedyrarter inkludert norske fuglenavn vil bli distribuert til deltagerne i god tid i forkant av turen.

  Litteratur

  For tiden er det en håndbok tilgjengelig på engelsk:

  A Field Guide to the Birds of Brazil

  Ara chloropterus (Red and green Macaw), photo Caio Brito
  Grønnvingeara i fri utfoldelse er et vakkert skue, photo Caio Brito
  Handlekurv